Expert: Evropa se otepluje nejrychleji z kontinentů. Extrémy budeme zažívat čím dál častěji

Do konce týdne budou v Česku panovat vedra. (Ilustrační snímek)

Vedra v Evropě budou intenzivnější

V posledních letech se otepluje nejen v létě, ale celoročně. I během letošních prázdnin teploty běžně překračují třicítku a na některých místech v Evropě se blíží ke čtyřiceti stupňům. Ředitel oddělení Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR Radan Huth ve vysílání CNN Prima NEWS konstatoval, že snášení rostoucích teplot může být v průběhu let stále obtížnější.

Extrémní teploty během léta sužují nejen Česko. Podle ředitele Radana Hutha si budeme muset na podobné teploty kvůli globálnímu oteplování postupem času zvykat. „Čím vyšší jsou průměrné teploty, tím častěji se budou vyskytovat stavy, které považujeme za extrém,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: V roce 2050 by v Paříži mohlo být 50 stupňů, říká klimatolog Cílek. Čína drží pod krkem celý svět

Lidský organismus se bude muset v průběhu oteplování změně klimatu přizpůsobit. Podle Hutha je to do jisté míry možné, ale čím více bude změna postupovat, tím obtížnější to bude. „Jsou věci, na které se dá přizpůsobit těžko,“ dodal.

Ve vysílání také vysvětlil, že oteplování nepostupuje na všech světadílech stejným tempem. Rozdíl spočívá v pevnině a oceánech, kdy se pevnina otepluje mnohem rychleji. Nejintenzivnější nárůst teplot je však u vysokých zeměpisných šířek, konkrétně u severních polárních oblastí jako je Arktida. „Jelikož je Evropa hodně k severu, tak z toho plyne, že je nejrychleji se oteplujícím kontinentem,“ objasnil ředitel. Podotkl však, že je kontinent díky své ekonomické vyspělosti velmi odolný.

Příčinou globálního oteplování je podle Hutha rostoucí koncentrace skleníkových plynů v atmosféře, konkrétně oxidu uhličitého a především metanu. Dá se tomu zabránit celkovým omezením emisí do ovzduší a omezením spalování fosilních paliv. Za posledních sto let se však planeta kvůli těmto jevům v průměru oteplila o jeden stupeň Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Horko zabíjí. I běžné činnosti mění v riskantní záležitost. Experti popsali smrtící mechanismus

Tagy: