Brabec: Druhý a třetí únik látek do Bečvy se už řeší s provinilými firmami

Richard Brabec

Co říkají na znečištění Bečvy odborníci?

Ve středu došlo k dalšímu – již čtvrtému – úniku neznámé látky do řeky Bečvy za poslední dobu. Na místo kvůli tomu dorazil i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který společně se Stanislavem Pernickým z Českého rybářského svazu promluvil v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS.

Šéf resortu životního prostředí přijel ve středu do Valašského Meziříčí, aby zde dle svých slov řešil již čtvrtý únik látek do Bečvy. Nejnovější událost se ještě bude prošetřovat.

Brabec zároveň uvedl, že jeho příjezd do Valašského Meziříčí nemá nic společného s výzvou hnutí STAN, aby odstoupil. „Hrálo v tom roli, že dnes došlo k dalšímu úniku neznámé látky do Bečvy a ke čtvrtému úniku, který vede z Tesly Rožnov,“ zmínil ministr životního prostředí areál v Rožnově pod Radhoštěm.

Za místní rybáře promluvil Stanislav Pernický. „Samozřejmě mě to velmi znepokojuje. Je to už dva měsíce od doby, kdy se do řeky dostaly chemické látky, které řeku vytrávily,“ řekl Hlavním zprávám Pernický s tím, že dle jeho informací ale ve středu chemické látky neunikly. Za celým incidentem prý stojí změna technologie v Energoaqua v Rožnově pod Radhoštěm, kde „spustili potrubí přes laguny a do té se pak dostala látka“.

Nikl, pak kyselina dusitá

Pernický zároveň promluvil i k předešlým únikům do řeky Bečvy. „Podle mých informací v tom úniku číslo dvě byl nikl, takže rakovinotvorná chemická látka. Ve třetím případě je v chemických látkách kyselina dusitá, což do té vody taky nepatří,“ řekl Hlavním zprávám na CNN Prima NEWS Pernický. Při středečním úniku látky navíc na rozdíl od dřívějška nehynuly ryby. Rybáři našli pouze tři drobné uhynulé ryby, na kterých se podle Pernického spíš podepsal věk.

První a nejvíce devastující únik se udál 20. září. V Bečvě následně uhynulo na 40 tun ryb a událost je označována jako ekologická katastrofa.

Deník Referendum přišel s informací, že v ten samý den, co došlo k prvnímu úniku nebezpečných látek do Bečvy, byla v chemičce DEZA havárie. Podle mluvčího Agrofertu, pod který Deza spadá, však šlo pouze o provozní událost. Novinářka Deníku Referendum Zuzana Vlasatá CNN Prima NEWS popsala, že k havárii došlo kvůli usnutí zaměstnance, kterého nevzbudil alarm, jenž je v Deze již několik let nefunkční.

Tagy: