Novinářka Vlasatá: V Deze už léta nefunguje alarm, poklop podložili kusem dřeva

Zuzana Vlasatá

Krátce před únikem nebezpečných látek do Bečvy došlo podle novinářů v chemičce Deza k havárii. Holding Agrofert, pod který chemička spadá, ale mluvil o provozní události, která za otravou Bečvy určitě nestojí. Jak vůbec došlo k incidentu v Deze? A jak je to s přítomností kyanidu v Bečvě? Hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS byla novinářka Deníku Referendum Zuzana Vlasatá.

Už dříve vyšlo najevo, že za událostí v Deze byla chyba jednoho ze zaměstnanců. Ten totiž usnul a nezaregistroval tak únik nebezpečných látek. Vlasatá jej vypátrala a tázala se, jak mohlo k úniku dojít. Zaměstnanec, který kvůli chybě dostal pokutu 2500 korun, novinářce například řekl, že alarm, který by běžně upozornil na problém a zároveň by ho vzbudil, v Deze léta nefunguje.

To ale nebylo vše. „Poklop té kaustrifikační jednotky je už několik let podložený kusem dřeva. To proto, že je opatřený nějakým pístem na odvod plynu, ale ten se ucpával. Tak proto je tam kus dřeva, aby plyny mohly jít ven,“ vysvětlila novinářka v pořadu K věci.

Agrofert, jehož je Deza součástí, přitom prostřednictvím svého mluvčího nehodu oznámil pouze jako „provozní událost“. Ta se přitom stala 20. září, tedy přesně v den, kdy byla v řece Bečvě zaznamenána přítomnost nebezpečné látky. Agrofert založil premiér Andrej Babiš, který ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů, aby vyhověl zákonu o střetu zájmů.

„Ve světle událostí se děsím, co to v Agrofertu znamená, když se stane havárie,“ prohlásila Vlasatá s tím, že z jednotky mělo vytéct 10 kubíků směsi, v níž bylo podle rozboru až 120 miligramů fenylu na jeden litr. „Tato směs by za normálních okolností normálně vytekla do havarijní jímky a poté by se měla začít náležitě zpracovávat,“ uvedla novinářka a dodala, že do jímky se však směs nedostala.

Rybáři smrkali krev a měli poleptané sliznice, říká novinářka

Novinářka se v rámci své reportáže bavila i s rybáři, kteří ryby z Bečvy po odhalení otravy tahali, a také s lidmi žijícími v okolí řeky. Všichni jsou dle ní naštvaní například na inspekci životního prostředí a panuje zde přesvědčení, že za únikem nebezpečných látek je Deza. Na rybářích se navíc akce zdravotně projevila. „Rybáři pak smrkali krev, měli poleptané sliznice,“ zmínila některé problémy, kterými rybáři trpěli.

V článku, který Vlasatá připravila ve spolupráci s dalšími kolegy z Deníku Referendum, také přináší odhalení, že za otravou vody nemusel být kyanid, jak se doposud uvádělo. „I pro nás to bylo poměrně šokující, že ta kyanidová story není tak jednoznačná,“ řekla novinářka v pořadu K věci.

Vzorky vody či masa uhynulých ryb jsou podle ní nekvalitní a „šíleně nasbírané“. „Vypadá to trochu tak, že verzi kyanid si vycucal z prstu olomoucký inspektorát životního prostředí,“ řekla Vlasatá s tím, že celým vyšetřováním prostupuje chaos.

Agrofert i nadále pochybení odmítá. „Tvrzení některých médií, že jde o toxické látky, je mylné. Podle bezpečnostních listů obou uvedených složek ani jedna z těchto látek není toxická,“ uvedl mluvčí holdingu Karel Hanzelka. „Navíc převážná část uniklé směsi skončila v záchytných valech, odkud byla přečerpána k přečištění do chemické čistírny odpadních vod. Dále pak bylo postupováno podle standardních technologických postupů,“ doplnil Hanzelka.

Rozhovor Marie Bastlové se Zuzanou Vlasatou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: