Tajemství skvělého bramboráku: Jak českou klasiku připravují v Plzni a kde se vzal „vošouch“?

Prima bramborák

Cmunda, kramflek, křápanec nebo třeba sejkory. Co mají společného? Všechno to jsou staré dobré bramboráky. Česnekem provoněná smažená placka je jedním z pokladů rodinných kuchařek a liší se region od regionu, a to nejen v názvu. Redakce CNN Prima NEWS se podívala, jak se připravuje v Plzni, kde bramborákům říkají vošouch.

Vypadá sice nenápadně, ale klame tělem. Křupavý okraj, vláčný střed a vůně, která přitahuje sousedy i náhodné kolemjdoucí. Jaké je tajemství jeho dokonalosti? „Je třeba vymačkat vodu, protože pustí hodně vody, až se nasolí, tak pustí ještě víc,“ prozradila pro CNN Prima NEWS Michaela Bláhová z Plzně.

ČTĚTE TAKÉ: Švábi a nánosy špíny. Inspekce uzavřela část populární brněnské restaurace

„Tři stroužky česneku nebo více, toho není nikdy dost, majoránku a zatím jedno vajíčko,“ pokračovala Bláhová. Nezbývá než přidat sůl a pepř. Do rozpáleného oleje v pánvi potom můžete sázet jednu placku za druhou. „Já dělám menší, protože neumím ten velký otočit,“ vysvětlila Bláhová.

Bramboráky je třeba stále kontrolovat, abychom je nepřipálili. Správný čas na otočení nastává tehdy, když je spodní strana dozlatova. Potom přendáme na talíř s ubrouskem, necháme okapat a můžeme jíst.

Kde se vzal „vošouch“?

Bramborák je jídlo, kterému těžko může někdo odolat. Každý má ale svůj vlastní recept. „Dělám leda bezlepkové. Dávám do nich koření, česnek, majoránku,“ popsala jedna z dotázaných v anketě. „Já tam dávám hladkou mouku, vejce, osolím a popřípadě nakrájím salám,“ popsala další a dodala, že pokrmu říká vošouch.

„Vošouch je podle slovesa ošouchat, které právě znamená škrábat, rozetřít, což by mohlo poukazovat na technologickou přípravu těsta,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS kastelánka statku u Matoušů Miroslava Kubatová Pitrová. Ať už si ho dáváte s masem, zelím, nebo jen tak na tajňačku rovnou z pánve, jedno je jisté, bramborák je prostě láska na první sousto.

Bramborák podle kulinářského mistra Romana Vaňka

Potřebné suroviny:

Postup přípravy:

  1. Brambory oloupejte, nastrouhejte na struhadle nahrubo a vymačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody a škrobu. Přidejte k nim vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, hladkou mouku a přilijte mléko. Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo v těsto.
  2. Na pánvi rozpusťte sádlo, naběračkou vlijte do pánve bramborákové těsto a rozetřete ho ke krajům. Bramboráky smažte po obou stranách dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách.

Prima tipy:

  • Pokud je těsto moc tuhé, nařeďte ho ještě trochu mlékem nebo vymačkanou vodou z brambor.
  • První bramborák upečte na zkoušku – ochutnejte ho a těsto případně dosolte nebo přidejte majoránku či česnek.

Další tipy k přípravě nejlepších bramboráků najdete na webu Prima Fresh.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do stovky si dáte oběd i v Německu a Polsku kousek od hranic. K mání jsou pirohy či bratwurst

Tagy: