Potravinový semafor v Česku (zdroj: CNN Prima NEWS)
Evropský „nutriční semafor“ Nutri-Score má být zaveden ve všech členských zemích Evropské unie. Už nyní se ale na konto představeného schématu, které má pomoct se zdravějším výběrem jídla, ozývá kritika. Podle nutričního semaforu by například kola bez cukru byla zdravější než třeba olivový olej nebo uzený losos. Na vině je především způsob výpočtu výsledné známky.
Společný grafický systém hodnocení výživové hodnoty chce Evropská komise zavést do roku 2022 pro všechny členské státy. Princip je podobný jako u elektrospotřebičů s tím, že zde jsou nutriční hodnoty převedeny do jednoduchých písmen a barev.
Nejdříve se sečtou nepříznivé hodnoty jako cukr a sůl. Následují ty pozitivní, například bílkoviny nebo vláknina. Obě hodnoty se mezi sebou odečtou a vznikne výsledek. Písmeno A (zelená barva) představuje zdravější potravinu, naopak E (červená) nejméně prospěšnou.
Systém ale není ani zdaleka dokonalý. Nezapočítává totiž obsah vitaminů a minerálních látek, stejně tak nezohledňuje vápník v mléčných výrobcích ani velikost porcí. Paradoxně tak může nastat situace, kdy kola bez cukru, hranolky, chipsy nebo energetické nápoje spadnou do nejzdravější zelené (A) kategorie, a budou tedy tělu „prospěšnější“ než sýr, olivový olej nebo uzený losos. Ty podle aktuálního nutričního semaforu budou v oranžové (D) nebo červené (E) kategorii, kterým se mají spotřebitelé vyhýbat.
Takový nástroj kritizovala například Potravinářská komora ČR. „Je to příliš zjednodušující schéma. Skupina lidí by si vybírala jen zelené potraviny, ale to pak znamená nedostatek tuků, vápníku a dalších významných složek potravy,“ řekla CNN Prima NEWS prezidentka komory Dana Večeřová. „Je to první pokus o to, aby se spotřebitel zajímal o to, jaké je složení,“ okomentovala snahu EU lékařka a výživová poradkyně Kateřina Cajthamlová.
„V současnosti je to nejvíce propracovaný systém, vědecky objektivní a především je velmi přehledný pro spotřebitele,“ uvedl na obranu semaforu Petr Kopáček z české pobočky potravinářské firmy Danone.
Značení Nutri-Score zavedla už před třemi lety Francie, kde jsou s ním podle některých průzkumů v drtivé většině případů spokojeni. Systém se používá také v Belgii či Španělsku a jeho využití od listopadu doporučilo výrobcům i Německo. A podle průzkumu Svazu obchodu a cestovního ruchu by ho v Česku uvítalo 80 procent lidí.