Postřehy k bitvě o Ligu mistrů: Plzeň se v pekle neuvařila. Co ještě v Česku dělá Staněk?

Děkujeme, Jindro, vzkazovali hromadně fanoušci fotbalové Viktorie Plzeň brankáři Staňkovi. Opora českého mistra pokračovala v čarodějnické show i v prvním zápase play-off o Ligu mistrů s Karabachem. A tým Michala Bílka hlavně zásluhou gólmana odlétá domů z ázerbájdžánského Baku s remízou 0:0. CNN Prima NEWS přináší postřehy po výsledku, který je v kontextu dvoudílné bitvy o vysněnou soutěž víc než přijatelný.

Hraje se o hodně. A bylo to vidět

Úspěšnější z dvojutkání shrábne odměnu v hodnotě několika stovek milionů korun – Plzeňští si v součtu s bonusem za desetiletý koeficient klubu mohou myslet přibližně na půl miliardy. A koho by také nelákalo setkat se například s Realem Madrid, Paris Saint-Germain nebo Manchesterem City? A u toho poslouchat krásnou předzápasovou znělku, bez které by Liga mistrů prakticky nebyla Ligou mistrů?

Jde zkrátka o hodně. Oba týmy mají jistotu startu v základní skupině Evropské ligy, nicméně Champions League je jiný level. A podle toho zejména pojetí Plzně vypadalo. Vzývala své oblíbené heslo pod koučem Michalem Bílkem „účel světí prostředky“. Nikam se nehrnula, spíše dala soupeři možnost ukázat, co umí. Ten tvořil hru, ale naprostou většinu času v zóně, která znamenala pro hosty bezpečí. Hlavní úkol nedostat gól český mančaft splnil a zejména v prvním poločase byl párkrát sám blízko gólu. Kvalitní vystoupení. Žádná hra vabank se každopádně na jedné ani na druhé straně nekonala.

Čaroděj Staněk

„Je to náš Hašek z Nagana.“ Tak v pozápasovém televizním rozhovoru mluvil o brankáři Jindřichu Staňkovi plzeňský kapitán Lukáš Hejda. A má pravdu, Staněk je pro Viktorii podobně důležitý jako legendární „Dominátor“ pro českou reprezentaci na památné olympiádě. S nadsázkou řečeno mohou být červenomodří v klidu, i když udělají chybu. Protože za svými zády mají jistotu.

Staněk čaroval prakticky celou minulou sezonu a byl tím hlavním důvodem, proč podceňovaná Plzeň vypálila rybník pražské Slavii i Spartě a získala titul. V magii pokračuje strážce brány Bílkovy družiny i v nové sezoně. V Baku vytasil několik klíčových zákroků, které se postaraly o velmi slušnou pozici pro odvetu. Vypíchnout lze zejména vytažení ošemetné střely Filipa Ozobiče těsně před koncem duelu.

Hodnota „Magic Jindry“, jak mu říká bývalý viktorián David Limberský, roste s trochou přehánění každou minutou. Nabízí se otázka: Co ještě dělá v Česku? Majiteli a generálnímu manažerovi Plzně Adolfu Šádkovi jistě brzy přistane na stůl nabídka, která nepůjde odmítnout.

Peklo na druhou

Pravda, i v České republice aktuálně panují velká vedra. Ale přesto na plzeňskou partu čekala v Baku nechutná výheň. V době výkopu – tamního času v devět hodin večer – bylo 31 stupňů Celsia, přičemž fyzický výkon v Ázerbájdžánu komplikuje především obrovská vlhkost. Plzeň se v pekle neuvařila, se silami vydržela až do závěrečného hvizdu.

A peklo svým způsobem představovala i mimořádná kulisa. Viktoriánům se z atmosféry na stadionu pojmenovaném po bývalém rozhodčím Tofiku Bachramovi nerozklepala kolena – v žádné fázi zápasu se nedostali pod drtivý tlak. Dost nezvykle byla k vidění mexická vlna už v prvním poločase, diváci nabídli světelnou show za pomoci svých mobilů, „nepřátele“ se konstantně snažili rozhodit bučením či pískáním. Plzeňští příznivci se budou muset sakra snažit, aby se výkonem přiblížili fandům Karabachu.

Hazardér Mosquera

Jak už bylo napsáno, Plzeň si s tíhou takřka půlmiliardového břemena poradila velmi dobře. Byla správně nastavená, nenechala se strhnout bouřlivým prostředím. Tedy její naprostá většina. Výjimku představoval Kolumbijec Jhon Mosquera. Jako by byl nejvíc omámený tím, že Viktoria je blizoučko Lize mistrů. Ve 23. minutě zcela zbytečně přiběhl k obránci Marku Vešovičovi, který předtím absolvoval souboj s Janem Sýkorou. Došlo na kontakt, Vešovič se až teatrálně skácel k zemi, chytil se za hlavu.

Jenže to nic nemění na tom, že neklidný plzeňský hazardér mohl klidně jít velmi předčasně do sprch. Od slovinského sudího Vinčiče viděl jen žlutou kartu. O pár chvil později pak pod hrozbou vyloučení šel do velmi riskantního skluzu. Rozhodčího píšťalka mlčela, nicméně opakované záběry ukázaly, že to mohl klidně být žlutý faul. Tohle volalo po poločasovém vystřídání. Mosquera vydržel na hřišti do 58. minuty. Naštěstí pro Západočechy ho neposlal z trávníku Vinčič, ale trenér Michal Bílek střídáním.

Mrzí vyžlucení kapitána

Už tomu byl nějaký pátek, co Viktoria v evropských pohárových utkáních nedostala na venkovním hřišti gól. Posledních 15 duelů za hranicemi České republiky vždy minimálně jednou kapitulovala. Každá série by ale měla najít svůj konec. A přesně to se stalo ve středu v Ázerbájdžánu. Plzeň především díky zmiňovanému Staňkovi a solidně fungující defenzivě zvládla udržet nulu.

Teď ji jen zopakovat příští týden ve Štruncových sadech. Nemalou komplikací pro poslední misi v předkolech v Ligy mistrů je to, že kapitán Hejda dostal žlutou kartu. Což v součtu s přechozími zápasy v kvalifikaci znamená stopku pro odvetu. Nepostradatelný stoper bude postrádán.

Tagy:
Baku názory FC Viktoria Plzeň Ázerbájdžán Liga mistrů Jhon Mosquera fotbal Česko sport FK Karabach Michal Bílek Liga mistrů UEFA Lukáš Hejda Lukáš Hejda Michal Bílek Jindřich Staněk