Drahá hvězda vytahuje drápky: Mbappé dostal pravomoci a teď vyvádí, kabina se rozpadá

Kdo by nechtěl mít v týmu tři megastar světového fotbalu Lionela Messiho, Neymara a Kyliana Mbappého? V Paříži však zjišťují, že poskládat tři hráče nejvyšší jakosti do jednoho útoku nemusí dělat dobrotu. Poslední jmenovaný nechává vyniknout své ego, které mu zřejmě dost narostlo poté, co před nedávném podepsal nový královský kontrakt obnášející i kuriózní privilegia.

Španělská La Liga se více než rok těšila, že její řady rozšíří Kylian Mbappé. Přestup francouzského fotbalového kouzelníka z Paris Saint-Germain do Realu Madrid se dlouhé měsíce bral prakticky za hotovou věc.

Nicméně Pařížané se nechtěli s odchodem své 23leté opory smířit. A tak přesvědčovali a přesvědčovali. Jak to ve fotbale bývá, šéfové PSG ho lákali na velké peníze. Ne že by předtím pobíral malou gáži, ovšem vylepšení kontraktu bylo extrémní. A Mbappé v květnu kývl.

Různá média zveřejnila různé částky. Původně se hovořilo o 300 milionech eur (7,3 miliardy korun) za pouhý podpisový bonus. A o platu 100 milionů eur (2,45 miliardy korun) ročně. Podle střízlivějších zpráv BBC by měl být podpisový bonus poloviční a roční plat 40 milionů eur. A jiné zdroje zase uvádějí 230 milionů eur za tři roky. Ať už bude reálná částka jakákoliv, hráč těžící především z obrovské rychlosti dostal smlouvu z „jiné galaxie“.

Poklidné vítězství nezabránilo dramatu

Velkým tématem byla také nevídaná klauzule o tom, že Mbappé bude moct mluvit do chodu klubu – například schvalovat přestupy. Díky královským podmínkám evidentně získal ofenzivní tahoun dojem, že je všemocný. A pod Eiffelovkou kvůli tomu tiká pomyslná bomba.

Protože útočník nosící číslo 7 na zádech zjišťuje, že všemocný není a vytahuje drápky. Například fotbalový web Goal.com píše o tom, že je frustrovaný z toho, že jeho vliv uvnitř týmu neroste. Že nezískal v kabině status výjimečného jedince, nevystoupal na vrchol hierarchie a jeho spoluhráči nejsou poddaní. Pifku má zejména na Neymara, kterého PSG angažovalo stejně jako Mbappého před pěti lety za stále rekordních 222 milionů eur. Už na začátku léta měl druhý chtít, aby první klub opustil.

Nejhorší pro fanoušky pařížské značky je to, že nedobrá atmosféra je viditelná i na hřišti. Stačí se podívat na víkendový zápas Ligue 1 proti Montpellieru, který Les Parisiens vyhráli v poklidu 5:2.

Mohli zvítězit ještě výrazněji, ale Mbappé v prvním poločase neproměnil penaltu. Když dostalo PSG další pokutový kop, hrnul se k němu neúspěšný exekutor, což normálně nebývá zvykem. Po cestě strčil do Lionela Messiho a s Neymarem vedl živou debatu o tom, že kopat by měl zase on. Neuspěl. Později se urazil, když mu napřed Vitinha během protiútoku nenahrál – přestal uhánět dopředu, máchal rukama. A tím se připravil o možnost, aby dostal přihrávku později a zakončoval do prázdné brány.

„Je dobré, když je naštvaný, znamená to, že mu na tomto týmu záleží," omlouval po utkání chování parťáka zkušený záložník Marco Verratti.

Ale je evidentní, že prostředí momentálně není zdravé. Svědčí o tom i starší video z tréninku, na kterém má Mbappé vytvořit dvojičku s Neymarem pro jedno z cvičení. Natahuje ruce, nicméně Brazilec dělá, že nevidí. A počká až na svého kamaráda, se kterým hrál i za Barcelonu, Lionela Messiho.

Velká výzva pro nového kouče Christophe Galtiera, jenž přišel k týmu v létě. Musí krotit ega a přinést do dusna trochu osvěžujícího vánku. Dva rozhádané kohouty si po víkendovém extempore předvolal sportovní ředitel Luís Campos a podle deníku Le Parisien dvojici bylo vysvětleno, že podobné viditelné pře jsou neakceptovatelné. „Požár“ se pro tuto chvíli dostal pod kontrolu. Ale co bude dál?

„Trenér bude muset najít způsob, jak fungovat se všemi třemi – Messim, Neymarem, Mbappém – a udělat je šťastnými... Hodně štěstí,“ glosoval se sarkastickým závěrem bývalý vynikající útočník Thierry Henry.

Tagy:
hvězda Paříž Lionel Messi Real Madrid Neymar přestup fotbal sport Kylian Mbappé Paris Saint-Germain Paris Saint-Germain FC Primera División Lionel Messi Neymar Christophe Galtier Luís Campos