Politolog: Fialova mise v zahraničí dobrá, doma trestuhodná. Čeho by se měl obávat Rakušan?

Politolog Jan Kubáček

K věci (711)

Více než půl roku vlády u moci hodnotí politolog Jan Kubáček jako poloviční úspěch. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS uvedl, že kabinet podceňuje domácí události. Naopak vyzdvihl práci premiéra Petra Fialy (ODS) v zahraničí. „Zahraniční misi zvládá Fiala dobře, v domácím prostředí je to trestuhodné,“ vzkázal. A varoval ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

„Upřímně řečeno, vláda má z mého pohledu poloviční úspěch. Podceňuje domácí události, což je velmi nebezpečný trend. Předsednictví v EU neumožňuje se příliš věnovat domácí politice, navíc v době kampaní, otřesů a voleb. Na domácí úkoly nezbyde mnoho času a společnost bude mít tendenci vládu hodnotit a možná i trestat,“ vzkázal Kubáček.

Dodal, že se bude jednat o první volby a test důvěry jak pro premiéra, tak pro celou jeho sestavu. „To je velmi nepříjemné. Co nenaberete na začátku, budete těžko dobíhat, zvlášť v hubených letech, které nás čekají,“ pokračoval.

Zároveň zhodnotil Fialu jako premiéra. „Zahraniční misi zvládá poměrně dobře. Mnozí asi začali hledat, kde je Česká republika a kdo je Fiala, neboť v zahraničí Česko uvedl. Na začátku války velmi ambiciózně a sebevědomě cestoval, prezentuje české cíle. Ale v domácím prostředí je to trestuhodné. Máme vzdělaného a znalého premiéra, jenže sousední země s domácnostmi a firmami pracují mnohem citlivěji než my,“ podotkl.

Slyšíme jen ideologii a prázdné fráze

Osobně se obává, že se to v Česku zúročí. „Dopad bude tvrdší, než by musel být. Vláda nemá kouzelný proutek, ale věci může průběžně vylepšovat. Snaha i vůle se počítá. Zatím slyšíme ideologii a prázdné fráze, ty však toho, kdo je nyní ve složité situaci, pouze naštvou. O to více budou mít lidé tendenci protestovat již při volbách,“ varoval.

Okomentoval také vzkaz Fialy, že nenechá lidi padnout. „Velmi ambiciózně a velkolepě něco slíbil. V dalších měsících se povedou slovní války o to, co znamená padnout,“ uvedl s tím, že tvrdé existenční potíže se bohužel začínají ve velké části společnosti prohlubovat.

Doplnil, že zatím nevidíme „supertýmy ministrů“, které by problémy řešily společně. „Přitom na to čas byl. Jsou to promarněné příležitosti, které nenaženete ani úspěšným předsednictvím v EU,“ dodal.

Stane se Rakušan ministrem úředníků?

Kromě předsedy vlády zhodnotil také počínání ministra vnitra, který nyní reorganizuje Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ). „Reorganizace byla plánovaná, ale z mých zkušeností ze státních úřadů vím, že je nepotřebujeme předělávat, aby byly efektivnější. Fakticky je pak na rok, dva zabavíme jen tím, kde kdo bude, jakou získá cedulku či rozpočet. Obávám se, že priority jsou jinde,“ vzkázal.

Je toho názoru, že čím více se Rakušan bude stávat ministrem boje proti dezinformacím a reorganizaci úřadů, tím více klesnou preference strany. „Protože zadání Starostů bylo jinde. Začíná nebezpečně směřovat k tomu, že se stane ministrem úředníků. A to je začátek konce jakéhokoliv ministra vnitra,“ uzavřel Kubáček.

Tagy: