Březina o kauze Hlubuček: Odstoupit by měl i Hřib. Zdá se, že vše kryl a toleroval

Prezidentský kandidát Tomáš Březina.

Co Čech, to politik! (621)

Kauza Petra Hlubučka ze STAN ovlivňuje celou českou politiku. Prezidentští kandidáti Tomáš Březina a Tomáš Zima v pořadu Co Čech, to politik! zhodnotili, jak se korupční kauza dotýká i politiků, kteří nejsou ve hnutí. „Lidé by měli odstupovat, stejně jako primátor Zdeněk Hřib. Jestli o všem věděl a nekonal, tak je to strašlivé,“ podotkl Březina.

Zima ocenil, že policie případ intenzivně řeší. „Jsou tam nejasnosti. Když některé osoby zjistí neplechy, tak by v součinnosti s policií měly učinit kroky, aby došlo k vyměnění lidí v dopravním podniku co nejdříve. Další věcí je odstoupení politiků, na nichž je stín kontaktu s lidmi z kauzy. Gazdík se zachoval velmi správně, že rezignoval. Uvidíme, jak to bude pokračovat,“ uvedl a kauzu označil za skandální.

Děním byl zaskočen také Březina. „Byl to šok a rána. Stejně jako Zima mám informace pouze z médií a od veřejnosti, neznám zákulisí. Rozhodně je to však skandální, nemorální, nemravné a strašlivé. Zejména v době, kdy se od běžných lidí začínají žádat oběti, jsou strašeni drahotou a tím, co se blíží,“ prohlásil.

„Nechápu odpovědnost politiků, kteří se plácají po zádech, že se Gazdík zachovat odpovědně. To je strašně málo. Lidé měli okamžitě odstupovat, stejně jako pan primátor Hřib. Jestli ví, že se to dělo, a sám se vyjádřil, že nezasáhl a nechtěl konat, protože musel držet na magistrátu vládní koalici, tak je to strašlivé. Ve vteřině pryč,“ vyzval Březina.

S kritikou na účet Pirátské strany pokračoval. „Jestli neodstoupí, tak co Bartoš? Ve vteřině pryč. To jsou piráti, kteří jsou v Praze v koalici. Hřib se vyjadřuje, že to kryl, toleroval, ale nevystoupil a neřešil to, protože musel držet politický směr. Tak jeho slova chápu já,“ konstatoval. Poté promluvil i o ministru vnitra Vítu Rakušanovi.

Rakušan měl sám odejít

„Jestli o kauze věděl, tak měl konat. Jestli neměl možnosti, jak to ovlivnit, tak tomu nerozumím. Je zde normální lidská vlastnost, kdy měl odejít on a říci, že nad tímto svinčíkem nebude, že mu to zničí kariéru a pověst. Na to v Česku stále čekáme,“ zdůraznil Březina. Zima doplnil, že vše nasvědčuje tomu, že Rakušan vyšetřování kauzy Hlubuček neovlivňoval.

„Jinak by nebyl odveden do vyšetřovací vazby jeden z vysokých politiků STAN. Domnívám se, že nyní zůstane ve funkci. STAN bude mít sněm a musí to vyříkat ve straně. Nevidím přímou souvislost Rakušana s události. Jestli o ní však věděl tak dlouho, tak je tam jeho politická odpovědnost,“ uzavřel.

Tagy: