Obchodník s radiostanicemi a údajný úplatkář. Kdo byl zesnulý Petr Adam z kauzy Hlubuček?

Policisté vedou Petra Hlubučka k vazebnímu soudu.

Sebevražda jednoho z obviněných v kauze Hlubuček?

Podnikatel, jednatel a muž, který se podle obvinění snažil skrze úplatky zmanipulovat veřejné zakázky. V pondělí večer zemřel obviněný obchodník s telekomunikacemi Petr Adam, jeho tělo nalezli policisté v domě v pražských Stodůlkách. Podle deníku MF Dnes měl spáchat sebevraždu, přesnou příčinu určí až nařízená soudní pitva. V kauze Dozimetr kolem pražského dopravního podniku měl figurovat jako člověk, který opakovaně nabízel statisícové úplatky ve snaze zmanipulovat veřejné zakázky.

Šedesátiletý Adam zastupoval v obchodních záležitostech společnost Komo-Com, která zajišťuje projektování, montáže a služby v radiokomunikačním sektoru. Firma se sídlem v pražských Stodůlkách podle databáze webu Hlídač státu dodávala své produkty i Praze nebo ministerstvu obrany, v roli dodavatele se zúčastnila několika veřejných zakázek.

Z policejního vyšetřování vyšlo najevo, že Adam rovněž vystupoval jako jednatel společnosti KonekTel. Ta sídlí na stejné adrese jako Komo-Com a víceméně nabízí i obdobné služby a produkty, jako jsou radiostanice či vysílačky. Stejně tak se zúčastnila několika veřejných zakázek, nejčastěji pro hlavní město Praha.

Kriminalisté objevili ještě jedno byznysové pojítko v souvislosti s podnikatelem Adamem. V ulici Klausova – rovněž v pražských Stodůlkách – sídlí v moderní vile společnost MAR-TEL. V čele firmy zajišťující servisní a montážní služby stojí jediná jednatelka a majitelka, a to manželka obviněného Martina Adamová. Právě v této budově našli policisté v pondělí večer mrtvého Petra Adama.

V únoru loňského roku měla firma Analogia dalšího obviněného podnikatele – Jindřicha Špringla – uzavřít smlouvu na projektovou dokumentaci s Adamovou společností Komo-Com v hodnotě 600 tisíc korun. Další obchod za 43 milionů korun se týkal pokrytí oblastí se slabým rádiovým signálem. V oběhu byla ještě jedna smlouva, tentokrát se společností MAR-TEL manželky zesnulého Adama, v hodnotě 360 tisíc korun za odborné poradenství.

„Donesu půl míče, po stovkách měsíčně“

Adam sehrál podle policie v kauze exnáměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) důležitou roli. Společně s dalším obviněným podnikatelem Jindřichem Špringlem se údajně pokoušel uplatit Michala Zdeňka, člena dozorčí rady pražského dopravního podniku. Konkrétně chtěli prý muži ovlivnit veřejnou zakázku na kamerové systémy do metra v hodnotě přes půl milionu korun a rozšíření radiostanic Tetra za necelých sto milionů korun.

Oba dva podnikatelé se podle vyšetřovatelů 7. dubna 2021 setkali s Michalem Zdeňkem u pražského obchodního centra Arkády Pankrác. Nabídli mu úplatek ve výši 300 tisíc korun, pokud přestane s kritikou veřejné zakázky. O necelý půlrok později se na stejném místě setkali se Zdeňkem znovu a nabídli mu více peněz. „Donesu půl míče, po stovkách měsíčně,“ řekl podle policistů Petr Adam členovi dozorčí rady, který tou dobou už ale spolupracoval s policií.

Na začátku února tohoto roku měla proběhnout další schůzka, tentokrát ve třetím patře parkoviště v Arkádách. Když se Zdeněk chystal odjet, Adam mu měl otevřít přední dveře a hodit před sedačku zalepenou bílou obálku. Tu člen dozorčí rady odvezl ke kriminalistům, kteří v ní objevili hotovost ve výši 100 tisíc korun.

V kauze korupce v dopravním podniku chtěla Národní centrála proti organizovanému zločinu podle médií minulý týden obvinit celkem 13 lidí, zastihla jich ale jen deset. Jedním z nich je dnes již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček. Společně s obviněným podnikatelem Michalem Redlem skončil ve vazbě.

Dalšími podezřelými jsou podnikatelé Zakaría Nemrah a Pavel Kos. Mezi obviněnými jsou rovněž exmanažer dopravního podniku Matej Augustín a podnikatel Pavel Dovhomilja, oba byli v době policejní razie v zahraničí.

Tagy: