Británie má nového premiéra. Nenecháme naše děti a vnoučata zadlužené, slíbil Sunak

Rishi Sunak

První projev Rishiho Sunaka coby britského premiéra

Král Karel III. v úterý jmenoval novým britským premiérem Rishiho Sunaka a pověřil ho sestavením kabinetu. Sunak vzešel jako vítěz z vnitrostranického klání o nového lídra Konzervativní strany a jako šéf vlády nahradí Liz Trussovou, která během úterý panovníkovi předala svou rezignaci.

„Naše země právě čelí těžké ekonomické krizi. Stále se vyrovnáváme s covidovou krizí a Putinova válka na Ukrajině destabilizovala energetický trh,“ zmínil aktuální výzvy na úvod svého prvního projevu po jmenování premiérem Sunak.

Zároveň poděkoval své předchůdkyni ve funkci Liz Trussové, která skončila právě kvůli nelibě přijatým nápadům na řešení ekonomické krize. „Došlo k několika chybám. Ne snad kvůli špatným úmyslům, spíše naopak. Ale přesto šlo o chyby,“ řekl nejmladší premiér za poslední stovky let s dovětkem, že situaci napraví.

Především se ale zařekl, že „nenechá budoucí generace, děti a vnoučata, zadlužené“. Podle jeho mínění si může současná dospělá generace s nynější krizí poradit sama. „Sjednotím tuto zemi nejen slovy, ale i akcí,“ slíbil dále nový ministerský předseda, který v minulosti působil coby ministr financí ve vládě Borise Johnsona.

Sunaka nyní čeká tvorba jeho vlastního kabinetu. Jisté je, že v něm už nebudou současný ministr hospodářství Jacob Rees-Mogg nebo šéf justice Brandon Lewis. Oba totiž krátce po projevu nového ministerského předsedy oznámili svoji rezignaci. Na rozdíl od nich však ve vládě zůstane současný ministr financí a exministr zahraničí Jeremy Hunt.

Nejmladší premiér za 200 let

Pro krále Karla III. bylo jmenování ministerského předsedy premiérou, Trussovou do funkce krátce před svou smrtí uvedla ještě královna Alžběta II.

Sunak je už třetím ministerským předsedou za poslední dva měsíce. Začátkem září premiérský úřad opustil Boris Johnson, jehož nahradila Trussová. Ta byla premiérkou nejkratší dobu v britské historii. Její rychlý konec v Downing Street způsobily kontroverzní vládní plány na řešení ekonomické krize, které vyvolaly paniku na trzích a pád libry.

Sunak, který byl jediným kandidátem konzervativců poté, co z klání odstoupila Penny Mordauntová, svým jmenováním do funkce v úterý pokoří několik milníků. Stane se nejmladším premiérem za posledních více než 200 let i prvním britským premiérem s indickými kořeny. Britská média také v jeho případě píší o nejrychlejším politickém růstu v moderní historii: z neznámého poslance se stává premiérem za pouhých sedm let.

Tagy: