Češi zablokovaní v Británii kvůli mutujícímu covidu mají od úřadů jen vágní rady

Marek Martinovský

Británie v izolaci

Na hranicích s Velkou Británií stojí kvůli zpřísněným koronavirovým opatřením stovky českých kamionů. Ztráty dopravci odhadují v řádech milionů a řidiči se obávají, že se na Vánoce nedostanou domů. Důvodem přerušení dopravy pod kanálem La Manche ze strany Francie je mutace nového koronaviru šířící se na jihu Anglie. O tamní situaci promluvil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS Marek Martinovský ze zahraniční redakce.

„Asi tou nejžhavější, i když očekávanou novinkou je, že Evropská komise schválila očkování v EU vakcínou od firem Pfizer a BioNtech. To by se mělo konat už od 27. prosince. Zároveň už se ale jedná o vakcíně od firmy Moderna. To by mohlo začít od 6. ledna,“ připomněl na úvod k pokrokům na poli vakcín redaktor Marek Martinovský.

Pak už přešel k tématu mutace koronaviru. Podle Martinovského se hovoří o tom, že je nakažlivější. „Je důležité to brát trochu s odstupem a nepanikařit,“ uvedl s tím, že někteří experti, mezi nimi i vedoucí epidemiolog v Německu Christian Drosten, varují, „že ještě není úplně jasné, jestli rychlost šíření nového kmene na jihu Anglie je skutečně způsobena novým kmenem, nebo jestli to spíše souvisí s tím, jak rychle se to tam šíří“.

Experti zatím dle redaktora sami nemají jasno a neexistují hmatatelné akademické důkazy, že by virus byl zákeřnější. „Nicméně britští epidemiologové hovoří o tom, že třeba mezi dětmi se šíří více,“ dodal Martinovský.

Jak se mohou Češi dostat z Velké Británie?

„Je zakázána letecká doprava. Je uzavřen kanál La Manche, respektive tunel mezi Francií a Británií. Takže možnosti tam jsou skutečně minimální. Česká diplomacie uvedla poměrně vágní radu, že čeští občané by se měli obrátit, pokud jsou v nějaké nevypočitatelné situaci, na české zastupitelské orgány ve Velké Británii,“ uvedl ne úplně pozitivní vyhlídky pro české spoluobčany Martinovský.

Co se týká nové mutace koronaviru, byla dosud podle redaktora CNN Prima NEWS zaznamenána také v Itálii a v Nizozemsku.

Tagy: