Britská mutace covidu je nakažlivější. K panice ale není důvod, říká český imunolog

Vojtěch Thon

Velká Británie je kvůli nové mutaci koronaviru, která je nebezpečná především kvůli vysoké míře nakažlivosti, de facto odříznutá od Evropy. Chaos zavládl na letištích, dálnicích, v přístavech i obchodech. Český imunolog Vojtěch Thon, který byl hostem pořadu 360° Pavlíny Wolfové na televizi CNN Prima NEWS, upozorňuje, že virus se chová normálně, jen je infekčnější. K panice prý není důvod.

Lidé ze Spojeného království se v současnosti nedostanou do Nizozemska, Belgie, Itálie, Rakouska, Německa, Španělska, Portugalska, Rumunska, Bulharska, Francie, Švédska, Turecka, Kanady, Saúdské Arábie, Kuvajtu, Íránu, Izraele, Salvadoru, Irska, Kolumbie, Maroka, Chile, Finska, Polska, Estonska, Lotyšska, Litvy, Argentiny a ani do České republiky.

Podle britské analýzy může být nový kmen koronaviru pod označením VUI-202012/01 až o 70 procent nakažlivější než původní koronavirus, což potvrzuje také imunolog Thon. „Virus v této mutaci může skutečně infikovat buňku daleko snáze. To však neznamená, že by způsoboval více úmrtí nebo těžší průběh onemocnění,“ ujišťuje. Také se dosud nepotvrdilo, že by byl rezistentnější vůči očkování.

V Londýně se však v důsledku VUI-202012/01 za poslední týden téměř zdvojnásobil počet nových případů nákazy koronavirem ve srovnání s předchozím týdnem. V oblastech, kde převažuje výskyt nové mutace, rychle stoupají počty hospitalizovaných.

Podle Thona se však koronavirus nechová neočekávatelně, a tak není důvod k hysterii. „Virus sledujeme a mapujeme, chová se normálně. Překvapila nás panika, mutace totiž není otázkou posledních dnů. K mutacím běžně dochází dvakrát za měsíc. Některé jsou méně významné, jiné více,“ vysvětluje český imunolog s tím, že v tomto případě se jedná o významnější mutaci.

Nová mutace je dost možná i v České republice

Nová mutace koronaviru se podle dostupných informací poprvé objevila v polovině září v Londýně nebo v Kentu na jihovýchodě Anglie. Podle serveru BBC tvořili v listopadu nakažení touto mutací zhruba čtvrtinu celkového počtu nových případů v Londýně, v polovině prosince to už byly dvě třetiny. Podle expertů se nyní může vyskytovat v dalších evropských zemích včetně České republiky.

VUI-202012/01 vznikla nejpravděpodobněji u pacienta, jehož oslabený imunitní systém nedokázat virus zničit. Namísto toho jeho organismus poskytl živnou půdou pro zmutování viru. Mutace viru SARS-CoV-2 jsou časté. Dosud jich bylo podle Britského genomického sdružení pro COVID-19 (COG-UK) rozeznáno přes čtyři tisíce.

Tagy: