Brněnská nemocnice potvrdila další nakažené dítě omikronem. Jde o sedmý případ v kraji

Testování na covid

Další případ omikronu

Fakultní nemocnice Brno sekvenací potvrdila v kraji sedmý případ nákazy koronavirovou variantou omikron, uvedla v úterý mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Jde o dítě z Adamova, kde už jsou dvě nakažené děti na základní škole. Dalšími dvěma nakaženými jsou zdravotní sestry z Fakultní nemocnice Brno a dvě děti jedné z nich. Mezi případy z Brna a Adamova není žádná souvislost.

Nákazu odhalila právě brněnská fakultní nemocnice, která umí mezi odebranými vzorky odhalit různé varianty koronaviru. Provádí ale také sekvenaci, při které se nákaza potvrdí. Nejprve odhalila omikron u dvou svých zdravotnic, poté u dvou dětí jedné z nich.

Dále se nákaza objevila u dvou žáků adamovské školy, kde se nyní potvrdil i poslední případ. Nikdo z nakažených necestoval do zahraničí.

Česko mělo do potvrzení případů na jižní Moravě dva oficiálně potvrzené případy omikronu. První byla žena z Liberce, druhým člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

Tagy: