Omikron obchází monoklonální protilátky. Musíme být připraveni, varuje viroložka

Tachezy a Prymula o omikronu a očkování dětí

Podle viroložky Ruth Tachezy nesmíme spoléhat na to, že varianta koronaviru nazvaná omikron bude způsobovat lehčí průběh nemoci než v současnosti nejrozšířenější delta. Ve vysílání CNN Prima NEWS upozornila na malou účinnost monoklonálních protilátek, které nemusí být, stejně jako některé vakcíny, proti omikronu odolné. Epidemiolog Roman Prymula navíc varoval před lavinovitým šířením této varianty.

V Česku je potvrzeno osm případů varianty koronaviru omikron, šest z toho na jižní Moravě. Omikron se objevil u dvou zdravotních sester z jednoho pracoviště Fakultní nemocnice Brno a dvou dětí jedné z nich, dále u dvou jedenáctiletých žáků Základní školy Adamov. Mezi případy z Brna a Adamova není podle hygieniků žádná spojitost.

Epidemiolog Roman Prymula upozornil, že k zastavení šíření omikronu v Česku už nebude stačit omezení letů ze zahraničí. „Je zde větev, která nesouvisí s původním případem. Dojde k šíření v populaci, které bude rychlé a lavinovité,“ podotkl.

Co ale zatím o omikronu víme? „Šíří se rychleji než delta. Je schopen obcházet imunity od infekčních protilátek i očkování. Pozitivní je, že průběhy nemoci zatím nejsou těžké. Pokud se to potvrdí, nemusel by být výskyt omikronu katastrofickou zprávou,“ popsal epidemiolog.

Viroložka Ruth Tachezy uvedla, že alespoň částečnou ochranu proti omikronu poskytuje vakcína od firmy Pfizer. „Kdo prodělal onemocnění, měl by se nechat přeočkovat, aby se chránil proti těžkému průběhu. Ale závažnost u omikronu zatím plně neznáme, data z Jihoafrické republiky jsou zatím malá,“ apelovala.

Dostupné monoklonální protilátky omikron nezastaví

„Bohužel víme, že varianta je rezistentní vůči monoklonálním protilátkám, které jsou v Česku dostupné. Ty od firmy GSK, proti nimž by byla mutace citlivá, u nás zatím nemáme,“ konstatovala Tachezy s tím, že nejlepší ochranou proti omikronu je přeočkování vakcínou od Pfizeru po dokončení dvoudávkového schématu nebo po prodělaném covidu.

Pokud se prokáže, že se omikron ochotně šíří a vyvolává jen mírný průběh, jde o dobrou zprávu. „Dával by nám booster a připomněl našemu imunitního systému, že jsme se covidem setkali. Je však nebezpečné na to spoléhat,“ varovala Tachezy.

Monoklonálními protilátkami, o kterých Tachezy mluvila, je přípravek sotrovimab určený k léčbě dospělých a dospívajících s onemocněním COVID-19, kteří nevyžadují napojení na kyslíkové přístroje a existuje u nich zvýšené riziko těžkého průběhu. Výrobcem je firma GlaxoSmithKline, která přípravek vyvinula společně se společností Vir Biotechnology. Lék je schválený k používání ve Spojeném království.

Tagy: