Bílý prášek Vaňkové? Primátorka čeká na výsledky testu na drogy, u kolegů našla zastání

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS)

Už druhý týden nejen v moravské metropoli rezonuje kauza brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) a její fotografie s bílým práškem připomínajícím kokain, kterou nedokázala uspokojivě vysvětlit. Připustila ovšem, že snímek může mít reálný základ. Detaily ale neuvedla. Podle MF Dnes podstoupila test na drogy minulý týden. Jednání oblastní stranické rady v pondělí večer předcházelo setkání klubu zastupitelů Společně, kam spolu s ODS patří i TOP 09. Všichni čelní představitelku moravské metropole podpořili.

Fotografie s bílým práškem začala kolovat na internetu koncem července, stará by ale měla být tři roky. Vaňková ji nejdříve označila za fotomontáž, pak ale připustila pravost. Teď pro změnu o fotce zarytě mlčí. Primátorka Markéta Vaňková se ke kauze nechce veřejně vyjadřovat ani po skončené dovolené. Telefon nezvedala, její tiskové oddělení se omezilo na krátké prohlášení.

„Paní primátorce již dovolená skončila, nyní má tedy standardní pracovní program na radnici i mimo ni, nyní bohužel z časových důvodů nemůže poskytnout interview,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

ČTĚTE TAKÉ: Kolář kritizuje dvojí metr: Pokud je „lajna“ Vaňkové v pořádku, proč vadí drogy na festivalu?

Zatímco Vaňková po celou dobu mlčí, její kolega Robert Kerndl (ODS), který se na inkriminující fotografii objevuje s ní, je o něco sdílnější. Přistoupil i na výzvu MF DNES a podrobil se testu na kokain. „Ale je mi to nepříjemné, přijde mi to dehonestující,“ prohlásil politik ve vyjádření pro deník. Nicméně výsledek testu provedeného přímo na magistrátu byl negativní, tudíž se očekává, že podobně dopadne i v laboratoři.

Oproti tomu Vaňková výzvu redakce odmítla s tím, že už test podstoupila minulý týden, tedy okamžitě po zveřejnění fotografie na sociálních sítích. „V tuto chvíli čekám na výsledek v písemné podobě, jsem si ale naprosto jistá, že bude negativní,“ uvedla primátorka pro MF DNES.

V pondělí také proběhlo jednání oblastních špiček ODS a klubu zastupitelů Společně. Právě tam měla být jedním z témat diskutovaná kauza. Primátorka už dříve uvedla, že to celé nepovažuje za důvod k rezignaci, odchod ale připustila, pokud ho po ní koaliční partneři budou chtít. K tomu ale nedošlo.

„Paní primátorka nám z jejího pohledu řekla, jak se k tomu celému staví. Za mě a za celou TOP 09 můžu říct, že to pro nás bylo zcela vypovídající a dostatečné. A my stojíme za paní primátorkou a rozhodně nebudeme žádat její rezignaci,“ uvedl předseda regionální organizace TOP 09 Brno-město Tomáš Aberl.

„Oblastní rada ODS Brno-město konstatuje, že výše uvedené vysvětlení je dostatečné a vyslovuje primátorce Markétě Vaňkové a náměstkovi Robertovi Kerndlovi podporu a nevyžaduje jejich rezignaci,“ přečetl výsledek schůze Robert Kerndl.

Markéta Vaňková navíc dodala, že si jednomyslné podpory stranických kolegů nesmírně váží a ve středu ji čekají další jednání s koaličními partnery, s nimiž jsou domluveni, že danou situaci také proberou. Do té doby se k věci nebudou více vyjadřovat.

Podívejte se jak na kauzu reagovali ostatní politici:

Tagy: