Co dělá látka HHC, k níž se přiznala Vaňková? Zvýší výkon, v extrémech ale vyvolá paranoiu

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS)

Kokain není jedinou návykovou látkou, které holduje nejeden vrcholový politik či manažer. Mnozí užívají také kanabinoid HHC, jenž se získává z konopí. Důvod je jednoduchý – umí výrazně zvýšit výkon i soustředění. Obzvlášť vytížení lidé po něm sahají například proto, aby dokázali udržet nelítostné pracovní tempo. V rozumné míře tolik uškodit nemůže, jakmile se ale užívání drogy vymkne kontrole, vyvolává pocity podrážděnosti a až paranoidní chování. „To už platí pro případy, kdy se látka užívá trošku intenzivněji,“ vysvětlil redakci CNN Prima NEWS adiktolog Michal Miovský.

Kauza brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) se od jediné fotografie na sociálních sítích rozrostla do nečekaných rozměrů. Vše začalo snímkem, na němž šéfka jihomoravského města kouká na několik linek bílého prášku. Přestože jej původně odmítla jako fotomontáž a politický útok, později přiznala, že pravost fotografie vyloučit nedokáže. A co víc – přiznala, že má s určitým typem drog zkušenosti, konkrétně s legální látkou HHC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vaňková a bílý prášek? U obyčejného smrtelníka by policie postupovala jinak, říká expert

„V podstatě jde o synteticky kanabinoid, který spadá do relativně nové skupiny takzvaných psychomodulačních látek. Ty mají velmi nízké riziko, že by vám mohly ublížit, nikoliv ovšem nulové. Jsou velmi podobné – pokud je mám k něčemu připodobnit pro veřejnost – k látkám jako extáze. Mají mírně halucinogenní a také mírně stimulační účinek. Ze zdravotního pohledu se považují za méně nebezpečné než jiné látky, přestože jsou psychoaktivní,“ řekl redakci adiktolog Miovský.

HHC by společně s dalšími drogami mohl zamířit do zmíněné kategorie psychomodulačních látek, které by spadaly pod jiný regulační režim a nesměřovaly by k zákazu. Lidé by s nimi mohli proto nakládat o poznání volněji. „Prodávaly by se a užívaly by se za určitých okolností nebo věkové úrovně,“ doplnil expert na návykové látky.

Určité negativní účinky jsou spojené spíše s dlouhodobým užíváním. Snad kromě samotné závislosti, která se na HHC vytváří poměrně rychle. „Pokud to člověk udrží na rozumné úrovni, zpravidla na rekreační bázi – a není třeba kardiak nebo nemá jiný skrytý zdravotní problém – lze HHC užívat i několik let bez toho, aby to okolí poznalo. Většina rizik spočívá v masivnějším a delším užívání, u některých se může rozvinout vyšší míra ostražitosti až paranoie, velké výkyvy nálad či pocity podrážděnosti. Ale jak říkám, to už platí pro případy, kde se látka užívá trošku intenzivněji,“ pokračoval adiktolog.

Její výhody jsou na druhou stranu jasné – zlepšuje kognitivní schopnosti, jako je rychlost přemýšlení či pozornost. „Nic naplat – když je látka čistá, výkonnost jde nahoru. Samozřejmě ale v rámci intoxikace. Když látka vyprchá, přijde útlum, kdy člověk neudělá skoro nic. Intoxikace není nekonečná. Třeba kokain se vylučuje hodně rychle,“ podotkl Miovský.

Jak pro vrcholové politiky, tak vysoce postavené manažery jsou kokain i HHC oblíbenými „pracovními“ látkami, které jim pomáhají držet krok s mnohdy nelítostným tempem. Podobné výkonnostní stimulanty se testují i ve vojenských strukturách, podle Miovského rozhodně ne samoúčelně. „Výzkumně nic takového podchycené nicméně není, jelikož tyto cílové skupiny primárně nepřipustí žádnou studii. Tvrdá data tedy neexistují,“ konstatoval.

Určitým standardem je taktéž fakt, že se zmínění lidé objevují i v léčebnách nebo na terapiích. „Tyto stimulační látky – zejména kokain už z povahy věci – jsou dlouhodobě spojované s vrcholovými manažery a politiky. Je to ostatně doložené i historicky,“ potvrdil Miovský.

Moc si toho nevybavuju, uznala Vaňková

Brněnská primátorka se podle svých slov účastnila společenské akce a při návratu v nočních hodinách narazila spolu se svým náměstkem Robertem Kerndlem (ODS) na skupinu mladých lidí. S nimi měli strávit několik desítek minut. Z celého večera si prý některé okamžiky nepamatuje.

„Včera jsem byla stoprocentně přesvědčená, že k takové situaci dojít nemohlo. Nicméně ve večerních hodinách mi kolega volal a řekl mi, že je možné, že před dvěma či třemi lety mohla podobná fotografie vzniknout,“ řekla v pondělí pro televizi Nova Vaňková.

„Tuto konkrétní situaci si nevybavuji, tudíž v tuto chvíli nedokážu říct, zda je ta fotografie pravdivá, nebo ne. Ale úplně vyloučit to nemůžu,“ připustila. Sama se zařadila mezi ty, kteří „jsou přístupní k legalizaci omamných látek“. Zmínila, že tvrdým drogám neholduje, ale s přáteli si kromě skleničky vína či piva dá také HHC.

Jak reaguje česká veřejnost na přítomnost kokainu v politice? Na odpovědi lidí se můžete podívat ve videoanketě níže:

Tagy: