Kolář kritizuje dvojí metr: Pokud je „lajna“ Vaňkové v pořádku, proč vadí drogy na festivalu?

Komentátor MF DNES Petr Kolář

Komentátoři o násilí na politických mítincích

Řada vládních politiků po kauze brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) tvrdila, že její možné užívání drog bylo v pořádku, protože probíhalo ve volném čase. Na druhé straně zákonodárci sledovali, jak policejní komando jede rozprášit hudební festival pro podezření na braní návykových látek. Je to absurdní. Tak v pořadu Zprávy PLUS hodnotil případy kolem návykových látek posledních dní komentátor MF DNES Petr Kolář a poukázal na dvojí metr.

Stejně jako řada dalších Kolář nechápe víkendový zásah policistů na hudebním festivalu Let It Roll v Milovicích, kde strážci zákona prohledávali přítomné kvůli drogám. „Policie si vybrala jeden festival a rozhodla se ho takovýmto způsobem rozprášit. Jako by tam snad mělo být drog více než na jiných festivalech. Jasně, jde o boj proti drogám, ale podle jakého klíče zvolili právě tuto akci? Na mě to působí tak, že se někdo zbláznil a řekl si: ‚Ok, teď to uděláme‘,“ komentoval.

V kontrastu se zásahem připomněl kauzu kolem primátorky Vaňkové. „Ta si na fotce se svým kolegou z rady Brna dává lajny koksu, respektive bílého prášku, který nápadně připomíná kokain. Tady se všichni tváří, že je Brno alternativní město, že je to nějaká omluva. Na jedné straně se tváříme, že je to v pořádku, že to byla víkendová legrace, doba po práci do níž nikomu nic není. A na straně druhé máme festival, kam vtrhla banda policistů absolutně bez zjevného důvodu. Podnikla monstrakci, které nerozumím,“ pokračoval Kolář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Znásilnění na festivalu Let it Roll? Žena skončila v nemocnici, policie hledá pachatele

V kauze kolem Vaňkové není podle komentátora problém jen samotná fotografie, ale hlavně to, jak „naprosto absurdně primátorka situaci vysvětlovala“. „Nejprve vykládala něco o fotomontáži, o pár hodin později řekla, že tam sice žádné drogy nebyly, částka taky nesouhlasí, ale že nemůže vyloučit, že to drogy byly a že je možná měla. Já se musím smát,“ opřel se do Vaňkové.

„Vysvětlovala, že potkala partu veselých lidí někdy nad ránem, bavili se o sochách. To se člověku stává, že jde po centru města, potká veselou partu, vykládá si s ní o sochách a najednou tam jsou lajny na telefonu a člověk se naklání nad ruličkou. Celé je to absurdní,“ pokračoval v kritice. Znovu pak připomněl dvojí metr.

„Vládní strany a spousta vládních politiků mluví o tom, že tohle (kauza Vaňkové, pozn. red.) bylo vlastně úplně v pořádku, stalo se to ve volném čase. Z druhé strany ale koukají na to, jak jede policejní komando rozprášit hudební festival kvůli podezření na braní drog. Tam to nebylo v pohodě, když to bylo po práci? Nebo co tady bylo za problém? Je to absurdní,“ dodal.

Ke kauze kolem primátorky se v pořadu Zprávy PLUS vyjádřil i komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman. Jak se staví k argumentaci Vaňkové? A rozumí zásahu v Milovicích? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: