Brusel chce zdanit prdy, kritizuje Tlustý. Se Škromachem se postavili za bouřící se zemědělce

Exministři Vlastimil Tlustý a Zdeněk Škromach

Co na to vaše peněženka 22.3.2024

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (SOCDEM) kritizoval ve vysílání CNN Prima NEWS Green Deal, vidí za ním jen kšeft, přičemž veřejnosti jsou předkládány ušlechtilé cíle. V podobném duchu si přisadil i exministr financí za ODS Vlastimil Tlustý, podle něhož se Evropská unie snaží touto cestou zavést „spotřební daň na prdy“. Oba se shodli, že jde hlavně o to, jak ze zemědělců dostat peníze.

Škromach pokládá Green Deal za velký byznys a kšeft. „Nejde v zásadě o navržené cíle, těmi se jen manipuluje veřejnost,“ připomněl s tím, že zemědělce chce Brusel hlavně zkasírovat. „Tlaky na ně jsou samozřejmě výrazné. Jestliže se jim zdražuje výroba a podmínky pro jejich živobytí, a na druhé straně se nereguluje dovoz ze zemí mimo EU s naprosto odlišnou realitou v nákladech, vzniká takzvaný dumping (rozdíl mezi prodejní a výrobní cenou v jiných zemích, pozn. red.),“ řekl zástupce SOCDEM.

ČTĚTE TAKÉ: Křeček: České zemědělství konkuruje díky dotacím. Naopak se hroutí, opáčila Šichtařová

Škromach navrhnul ruku v ruce se zaváděním stanov i kompenzaci pro zemědělce v podobě zvýšených dotací. „Ty vyrovnají rozdíly způsobené dovozem z ciziny. Není možné se farmářům divit, že na tuto věc chtějí upozornit, ani že Poláci vysypávají ukrajinské či ruské obilí na hranicích,“ prohlásil v pořadu Co na to vaše peněženka.

Podle Tlustého, který si se Škromachem v této problematice notoval, se celá diskuze točí kolem „krásných názvů, zatímco uniká podstata“. „Jde jen o zvýšení daňové zátěže, což se zákonitě promítne i do cen. Jeden z bodů dokumentu se týká i plynů vyměšovaných hospodářskými zvířaty. Jedná se tudíž o spotřební daň na prdy,“ prohlásil exšéf resortu financí.

„Brusel si usmyslel, že lidé budou nadšení z toho, že mohou zachraňovat planetu zdaněním plynů zvířat. Právě proti tomu zemědělci protestují, což je naprosto správné. Oni totiž budou muset promítnout do cen zdražování, což povede k dalšímu zhoršení v boji s konkurencí, na kterou se tyto požadavky nevztahují,“ poznamenal Tlustý.

Bývalý šéf ministerstva také pronesl, že EU „zdaní cokoliv, co se zdanit dá“. Rovněž uvedl, že zvyšování spotřební daně se bude týkat i uhlí či dřeva, což prý povede k „vykrvácení Evropy“.

Jde o otázku přežití, tvrdí Farský

V pořadu Partie Terezie Tománkové se ale za Zelenou dohodu postavil místopředseda hnutí STAN Jan Farský. „Je to o tom, jestli budeme mít ve studnách pitnou vodu a jestli tam vůbec nějakou budeme mít, jestli prohnojíme půdu tak, že na ni neporoste vůbec nic. Jde o to, jestli přežijeme na této planetě, protože dnes ji likvidujeme,“ sdělil.

Jeho slova ve vysílání CNN Prima NEWS podpořil i místopředseda TOP 09 Ondřej Havel. „Znění je démonizováno euroskeptiky. Pokud věříme tomu, že lidská činnost, průmysl a doprava otepluje a ničí planetu, tak nemáme jinou možnost než k tomu přistoupit odpovědně. Pokud Green Deal vyloučíme jako nesmyslnou chiméru, tak naše vnoučata nebudou mít možná co jíst,“ řekl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Český trh se plní moukou z Ukrajiny. Je výrazně levnější, zemědělci žádají omezení

Tagy:
ekonomika Evropská unie pořady CNN Prima NEWS daň Zdeněk Škromach Green Deal Vlastimil Tlustý Co na to vaše peněženka Zelená dohoda pro Evropu prdy