Bude na Vánoce sněžit? Přituhne, prozradili meteorologové v předpovědi na prosinec

Sněhové radovánky

Počasí 22.11.2022 6:50

Teploty v Česku se po relativně teplém říjnovém počasí v listopadu vrátily na obvyklé podzimní hodnoty, což by mělo platit i pro následující týdny. Výrazněji by se pak mělo ochladit před Vánoci, kdy meteorologové předpovídají podprůměrné teploty. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V úterý bude zataženo až oblačno, zpočátku místy (hlavně na východě) polojasno. Ojediněle se vyskytne slabé sněžení či mrholení, někdy i mrznoucí. Během odpoledne a večera se pak zejména na jihu objeví místy déšť.

Nejvyšší teploty se budou podle meteorologů z ČHMÚ pohybovat mezi 1 až 5 °C, na východě dosáhnou až 7 °C, na horách pouze kolem 1 °C. Zpočátku se bude lokálně vyskytovat náledí, při mrznoucích srážkách se vytvoří i slabá ledovka. Počasí ve střední Evropě bude ovlivňovat brázda nízkého tlaku vzduchu od severozápadu.

V noci by mělo být zataženo až oblačno i mlhavo. Na jihu a jihovýchodě se místy (jinde jen ojediněle) objeví déšť či mrholení, ve vyšší nadmořské výšce pak déšť se sněhem nebo sněžení, ojediněle i srážky mrznoucí s tvorbou slabé ledovky. Nejnižší teploty dosáhnou −1 °C. Při mrznoucích srážkách se může opět ojediněle tvořit slabá ledovka.

Ve středu bude zataženo až oblačno a mlhavo. Ojediněle (zpočátku na jihovýchodě), později na východě se vyskytne místy déšť nebo mrholení, ve vyšší nadmořské výšce postupně déšť se sněhem nebo sněžení. Ojediněle i srážky mrznoucí. Nejvyšší teploty se budou držet v rozmezí 2 až 6 °C. A také ve středu se může při mrznoucích srážkách ojediněle tvořit slabá ledovka.

Český hydrometeorologický ústav rovněž zveřejnil svůj dlouhodobější výhled, který má mapovat období od 21. listopadu do 18. prosince. To by mělo být sice jako celek teplotně průměrné. Nejchladnější by ale podle ČHMÚ měl být poslední týden. „U něj se předpokládají dokonce i podprůměrné teploty,“ odhadují meteorologové. Sněhové srážky se očekávají i v nížinách.

Tagy: