Nová předpověď na zimu: Meteorologové překvapili slovy o tropickém jevu. Jak bude v ČR?

Zima

Počasí 21.11.2022 (7:00)

I na začátku týdne nás bude provázet citelné ochlazení, vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové varují před náledím a ledovkou, opatrní by měli být řidiči i chodci. Je třeba také počítat s občasným deštěm či mrholením. Povzbuzující ovšem je nová předpověď na zimu od expertů z webu Severe Weather – podle nich se větší mrazy Evropě vyhnou.

V pondělí bude zataženo až oblačno, místy se objeví občasný déšť, v polohách s vyšší nadmořskou výškou pak déšť se sněhem nebo sněžení. Ráno se vyskytne ojediněle mrznoucí déšť s tvorbou slabé ledovky. Výstraha ČHMÚ upozorňující na náledí či slabší ledovku platí do 10 hodin dopoledne.

⚠️ V noci na pondělí se bude při mrznoucích srážkách ojediněle vytvářet slabá ledovka. Při ledovce hrozí nebezpečí...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Sunday, November 20, 2022

Odpoledne srážky postupně ustanou, místy by mělo být až polojasno. Večer se začnou tvořit mlhy. Nejvyšší teploty se v pondělí budou pohybovat mezi 2 až 6 °C, na jihovýchodě Moravy dosáhnou až 8 °C, na horách kolem 0 °C. V noci se teploty dostanou i pod nulu, mohlo by být až −3 °C. Opět hrozí náledí i ledovka.

V úterý bude zataženo až oblačno, ve východní polovině území zpočátku polojasno. Místy se objeví mlhy, ojediněle slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Během dne bude od jihozápadu na většině území panovat déšť, ve větší nadmořské výšce déšť se sněhem nebo sněžení. Nejvyšší teploty se podle meteorologů z ČHMÚ budou pohybovat v rozmezí 1 až 5 °C, na východě dosáhnou až 7 °C.

Podle expertů z webu Severe Weather už známe odpověď na otázku, jaké počasí nás čeká během letošní zimy. Meteorologům se totiž povedlo předpovědět, jak se bude ve studených dnech chovat tropický jev La Niña, který ovlivňuje různé regiony včetně Evropy.

Obzvlášť pro střední Evropu vypadají nové modely vcelku příznivě. Velká zima, kterou meteorologové předpovídali ještě před měsícem, by se nám měla vyhnout. La Niña by totiž měl působit v Pacifiku celou zimu. Předpověď ovšem nepotěší milovníky sněhu – experti předpovídají spíše počasí s menším množstvím srážek nad Evropou.

Tagy: