Budeme mít nejvyšší DPH v Evropě, zuří podnikatelé. Jak by vypadaly ceny po změnách?

Plán ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) na změnu DPH stále dráždí řadu podnikatelů. Nesouhlasí zejména s tím, že by státu odváděli nejvyšší daně z přidané hodnoty v rámci Evropské unie. Podle hoteliérů by například došlo k ohrožení až 40 procent podniků a k velké ztrátě na evropském trhu. Jak by vypadalo zdražení dalších služeb?

Plán ministerstva financí počítá se zvýšením snížené sazby DPH. Místo 10 procent by nová hranice vzrostla na 14 procent. Velké množství služeb by ale přešlo z desetiprocentní sazby do základní sazby 21 procent. To se týká například ubytovacích služeb. Hotely a penziony se dosud vzpamatovávají z covidového šoku. Nyní si ale stát pohrává s myšlenkou, že je daňově více zatíží.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda je jako hlupák, který všechno zkazí, řekl Tlustý o DPH. Vypouští zmetky, souhlasil Škromach

„Za této situace by řada podniků již čelila vážnému ohrožení své existence a v závěru může být snaha o zvýšení příjmů do státního rozpočtu zcela kontraproduktivní. Tato změna by také měla přímý dopad na ceny ubytování a vedla by ke snížení konkurenceschopnosti na evropském trhu,“ uvedl v prohlášení pro CNN Prima NEWS předseda Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Jak by se ceny změnily i u ostatních služeb?

Služba Cena v sazbě 10 % (v Kč) Cena po případném navýšení na 21 % (v Kč)
Pivo 52 57,20
Ubytování v hotelu 800 880
Vstupné do bazénu 205 225
Vstupné do sauny 349 384
Vstupné na sportovní zápas 320 352
Vstupné na koncert 600 660
Vodné a stočné při spotřebě 158 m3 za rok 18 640 20 503
Centrální topení při spotřebě 22 GJ za rok 21 800 23 980

Stárek také upozorňuje, že přesunutí ubytovacích služeb do základní sazby 21 procent by byl evropský unikát. „Byli bychom jedinou zemí v Evropské unii, která na ubytovací služby tuto sazbu aplikuje. S výjimkou Dánska, které má pouze jednu sazbu,“ řekl k porovnání daní z přidané hodnoty.

Předseda asociace hotelů také dodává, že cestovní ruch je i exportním produktem na našem území. Navýšení DPH o 11 procent by znamenalo, že i Češi by měli dražší tuzemské dovolené. „U stravovacích služeb pouze 6 zemí EU aplikuje základní sazbu DPH. Také zde je všeobecná snaha EU podporovat stravování za dostupné ceny,“ řekl Stárek.

Služba Cena v sazbě 10 % (v Kč) Cena po případném navýšení na 14 % (v Kč)
Ibalgin 105 109
Roční kupon MHD v Praze 3 650 3 782
Noviny 18 18,65
Časopisy 59 61,15

Podobně hovoří i garant Asociace malých a středních podniků Luboš Kastner. Ten nesouhlasí s přesunem piva ze snížené sazby 10 procent do základní. „Analýzy nám říkají jasná čísla. Došlo by k výmazu piva na vesnicích, kde plní ‚sociální hledisko‘. Ministr Stanjura předpokládá, že zvýšení DPH se do rozpočtu propíše lineárně, ale zdražením dojde k poklesu poptávky. Přínos bude velmi malý, jestli ne nulový,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Kastner.

Snížení DPH se neprojeví

Kromě navyšování by došlo podle plánu ministra Stanjury k přesunu služeb ze sazby 15 procent na nově vzniklou čtrnáctiprocentní. Týkalo by se to potravin nebo zdravotnických pomůcek. Z minulosti je ale známé, že snižování daně z přidané hodnoty neznamená automatické zlevnění zboží.

Služba Cena v sazbě 15 % (v Kč) Cena po případném snížení na 14 % (v Kč)
Kuřecí prsa 1kg 140 138,78
Nealkoholický nápoj 25 24,78
Stavební práce (pokládka dlažby) 380 376,7

Potvrzuje to i hlavní ekonom Roklen Pavel Peterka. Podle něj k žádnému velkému poklesu cen u těchto položek nedojde. Přesun do snížené sazby ale pomůže vytvořit menší tlak na zpomalení inflace. „Pokud se lidi naučí v obchodech na to, že kilo kuřecího stojí sto korun, tak nečekám výraznou snahu o pokles cen pod tuto hladinu. Můžeme čekat maximálně kosmetickou úpravu ceny v reakci na snížení sazby DPH o 1 procentní bod. Výrazný dopad na cenu plného košíku v maloobchodě bude zanedbatelný,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Peterka.

Tagy:
Evropa byznys ekonomika daně jak ušetřit ODS CNN Prima NEWS Evropská unie DPH Zbyněk Stanjura vláda Ministerstvo financí České republiky Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace hotelů a restaurací České republiky