Budu to mít v hlavě navždy. Mysleli jsme, že umře, řekl ke kolapsu Eriksena finský kapitán

Eriksena ihned obklopili spoluhráči a na pomoc přispěchali záchranáři.

Finský kapitán Tim Sparv o kolapsu Christiana Eriksena

Ve 43. minutě se mu nabídl stejný hrůzostrašný pohled jako všem fotbalistům na hřišti, fanouškům na tribuně a milionům diváků u televizního přenosu. Finský kapitán Tim Sparv se spolu s celým světem v sobotu bál o život dánského záložníka Christiana Eriksena. Ten zkolaboval při utkání na Euru v Kodani a dostával přímo na trávníku masáž srdce.

Finové se vůbec poprvé ve své historii dostali na Euro. A hned ve svém premiérovém zápase na velké akci ve skandinávském duelu s favorizovanými Dány ukořistili – byť se štěstím – výhru 1:0. „Obvykle po vítězství hraje v kabině hudba, hodně se zpívá, smějeme se. Ale teď jsme jen seděli na svých místech a snažili se vstřebat, co se stalo. A na telefonech jsme neustále hledali informace o tom, jak se vede Christianovi,“ popsal pro CNN neveselý zisk tří bodů 34letý Tim Sparv.

Později se nejen finská reprezentace, stejně jako všichni ostatní, dozvěděla, že v rámci možností dobře. I když prvotní záběry přiháněly ty nejtemnější myšlenky.

„Je to taková zkušenost, která ve vás zůstane navždy,“ poznamenal Sparv. „Byl to velmi emociální den pro každého. Zprvu to byl šok, nevíra, když jste viděli Christiana, jak leží na trávníku, nehýbe se. Ten obrázek mám pořád v hlavě a je to hrozně znepokojivé. Báli jsme se nejhoršího, mysleli jsme, že umře. Takže jsme nesmírně šťastní, že se mu daří dobře.“

V okamžiku, kdy Christian Eriksen opustil hřiště na nosítkách, se začalo řešit, jak to bude s utkáním mezi Finskem a Dánskem. UEFA dala na výběr. Dohrajete tento večer, nebo druhý den kolem poledne. Například dánský útočník Martin Braithwaite uvedl, že první varianta byla cestou menšího zla.

Sparv k tomu řekl: „Nemyslím si, že je optimální jít zase hrát po nějakém takovém incidentu. Mentálně to není ideální pro nikoho. Ale měli jsme dvě špatné možnosti – nemyslím si, že by bylo lepší, kdybychom jeli na hotel, spali a vrátili se na stadion druhý den. Těžko nabídnout nějakou odpověď, nevím, jak by vypadala rozumná alternativa.“

Sparv zároveň uvedl, že to, co se přihodilo opoře Dánů, by se dříve nebo později bohužel stalo někomu jinému. „Nezáleží na tom, kolik lékařských prohlídek podstoupíte. Stane se to znovu. A snad budeme mít určité postupy, jak se v takovém případě zachovat – co bude s utkáním.

Podle Sparva, který momentálně hraje za kyperský tým AE Larisa, je Eriksen pro celý dánský fotbal neskutečně důležitou personou. Působil v Ajaxu Amsterdam, Tottenhamu Hotspur, nyní je v Interu Milán a v reprezentačním dresu už nasbíral přes 100 startů. A to je mu teprve 29 let.

„Technicky velmi obdarovaný fotbalista. Vše, co dělá, vypadá tak snadno, má vynikající první dotek, skvělý přehled a schopnost dát gól – prostě vynikající hráč,“ vychválil dánskou hvězdu Sparv, jenž tvoří pár s českou modelkou Jitkou Nováčkovou. A na základě několika vzájemných střetnutí podotkl: „Je to opravdu pokorný člověk.“

Zároveň je však podle vyjádření odborníků velmi pravděpodobné, že už se Eriksen na hřiště coby profesionální fotbalista nevrátí.

Tagy:
kolaps UEFA EURO 2020 zprávy fotbal sport AFC Ajax Tim Sparv finská fotbalová reprezentace EURO 2021 Christian Eriksen dánská fotbalová reprezentace FC København Mistrovství Evropy ve fotbale Tottenham Hotspur FC FC Internazionale Milano Martin Braithwaite