Bůh, lev a ferrari, které Guardiola řídil jako fiat. 40 důkazů Ibrahimovicova silného ega

Pokud by se ve světě měl hledat druhý Chuck Norris, směle lze ukázat na švédského fotbalistu s bosensko-chorvatskými kořeny Zlatana Ibrahimovice. Minimálně podle jeho hlášek dokáže to, co nikdo jiný. Samozřejmě vyjma Norrise, na jehož schopnosti existuje nekonečné množství vtipů. Jelikož útočník aktuálně působící v AC Milán oslavil v říjnu čtyřicítku, zde je jeho 40 ikonických výroků překypujících sebevědomím.

Mimochodem, dalo by se říct, že 40 let je na profesionální fotbal zvlášť v italské Serii A úctyhodný věk, nicméně s tím na Ibrahimovice nechoďte. Jak jednou řekl: „Jsem jako Benjamin Button, až na to, že jsem byl vždycky mladý a nikdy starý. Lidé mi říkají, že jsem starý, ale jenom se zahřívám.“

  1. „Ve středu jsem byl negativní, ve čtvrtek pozitivní. Nemám žádné příznaky. Covid má kuráž, že mě vyzval. Špatný nápad.“ (Se Zlatanem by si nikdo neměl zahrávat, ani koronavirus, kterým se hráč nakazil loni v září.)
  2. „Jsem ferrari, ale ty mě řídíš, jako bych byl fiat.“ (Tuto větu řekl Ibrahimovic slavnému trenérovi Pepu Guardiolovi. Když se potkali v Barceloně, cestu si k sobě nenašli.)
  3. „Když začal Guardiola filozofovat, neposlouchal jsem ho. Proč bych měl? Byly to kecy o krvi, potu a slzách, tenhle druh blbostí. Filozofa nepotřebujeme, já a skřítek stačíme na všechno sami.“ (Další důkaz neharmonického vztahu se španělským trenérem. Skřítkem neměl na mysli nikoho jiného než Lionela Messiho.)
  4. „Nemám čtyři Zlaté míče, ale taky nepotřebuju stoličku, abych si mohl koupit snickers v automatu.“ (Zjevná narážka na zmiňovaného „skřítka“ Messiho. Teď už má Argentinec dokonce sedm Zlatých míčů.)
  5. „Jsou to školáci bez vlastního názoru.“ (Barcelona evidentně nepřirostla Zlatanovi k srdci, o čemž vypovídá jeho názor na někdejší hráče Katalánců Xaviho, Iniestu a opět Messiho)
  6. „José je velká hvězda, mám ho rád, je opravdu cool. Když poprvé potkal moji ženu, řekl jí: ‚Heleno, máš jen jeden úkol. Krmit Zlatana, nechat ho spát, udržovat šťastného.‘“ (Trenéra Josého Mourinha naopak Ibrahimovic uznává.)
  7. „José Mourinho je protikladem Pepa Guardioly. Když Mourinho rozjasní místnost, Guardiola zatáhne závěsy.“ (Ještě jeden důkaz o tom, jak rozdílné názory má na tyto dva kouče, kteří patří k těm nejlepším na světě.)
  8. „Kosovo je Srbsko jen v případě, že moje matka je panna.“ (Coby muž s balkánskými kořeny se jednou Ibrahimovic vyjádřil k politické situaci na území bývalé Jugoslávie.)
  9. „Myslíš, že jsi moje matka?“ (Ibrahimovic byl z jiného těsta už jako dorostenec. Tímto ostrým způsobem reagoval na kritiku trenéra, který mu vyčítal nedostatek disciplíny.)
  10. „Když mi bylo 17 let, Arsene Wenger mě chtěl na zkoušku v Arsenalu. Odmítl jsem. Zlatan nedělá konkurzy.“ (Dlouholetý a úspěšný trenér londýnského klubu u Ibrahimovice se svojí nabídkou nepochodil.)
  11. „Napřed jsem udělal pohyb doleva, on taky. Pak doprava, on taky. Pak jsem se pohnul znovu doleva, on si šel koupit párek v rohlíku.“ (Ibrahimovic takto okomentoval svoji kličku na někdejšího obránce Liverpoolu Stéphaneho Henchoze v časech, kdy hrál za Ajax Amsterdam.)
  12. „Je to chyba Davida Trezegueta, který do mě lil jednu vodku za druhou. Pamatuju si, jak jsem se vzbudil ve sprchovém koutě. Teď mi ale věřte, že jsem už vůči vodce o dost odolnější.“ (Oslavy titulu s Juventusem Turín v roce 2005 byly velmi bujaré.)
  13. „Mistrovství světa bez Zlatana se nevyplatí sledovat.“ (Ibrahimovic věděl, co má správný světový šampionát obnášet.)
  14. „Potřebuji nové hejtry. Ti původní se stali mými fanoušky.“ (Je pravda, že je poměrně těžké neoblíbit si takto originálního hráče ve všech směrech. Zároveň nelze vyloučit existencí lidí, kteří považují Ibrahimovice za egomaniaka.)
  15. „Nemůžu si pomoct. Usmívám se nad tím, jak jsem perfektní.“ (Sebevědomí zkrátka Švédovi nikdy nechybělo.)
  16. „Na co bych potřeboval přezdívku? Abyste se mě báli, stačí mě sledovat.“ (Reakce Ibrahimovice na to, že jinému útočníkovi Radamelu Falcaovi se říká „El Tigre“.)
  17. „To, co on dokáže s fotbalovým míčem, já umím s pomerančem.“ (Kritiku bývalého norského hráče Johna Carewa pojal Ibrahimovic po svém.)
  18. „Nepotřebuji Zlatý míč, abych věděl, že jsem nejlepší.“ (Nejprestižnější individuální fotbalové ocenění Ibrahimovic nikdy nedostal, ale evidentně ho to netrápí.)
  19. „Je pravda, že toho o zdejších hráčích moc nevím. Ale oni rozhodně vědí, kdo jsem.“ (Ibrahimovicův příchod do francouzské Ligue 1 v roce 2012.)
  20. „Když jsem dostal červenou kartu, seběhli se ke mně všichni hráči Chelsea. Připadal jsem si, jako bych měl okolo sebe hodně mimin.“ (Vzpomínka na angažmá v Paris Saint-Germain a zápas proti anglickému klubu.)
  21. „Zatím v Paříži nemůžu najít byt a bydlím v hotelu. Pokud vhodný byt nenajdu, koupím ten hotel.“ (Ještě před tím, než na trávníku viděl „mimina“, řešil Ibrahimovic problém s bydlením.)
  22. „Prohlíželi jsme v šatně jeho playlist. Bylo tam hodně Justina Biebera, Jonas Brothers a Seleny Gomez. Je hezké vědět, že ani David Beckham nemá dobrý vkus ve všem.“ (V PSG se Ibrahimovic setkal s anglickou fotbalovou ikonou Beckhamem.)
  23. „Pokud vyměníte Eiffelovu věž za moji sochu, zůstanu.“ (Takto se snažil vyhecovat majitele PSG. Ikonická stavba v Paříži stále stojí, což znamená, že Ibrahimovic je už pryč.)
  24. „Přišel jsem jako král, odešel jako legenda.“ (Loučení s PSG…)
  25. „Přijď ke mně na návštěvu a já ti ukážu, jestli jsem gay. A vezmi i svou sestru.“ (Reportérka se zeptala, jestli Ibrahimovic není gay. Dotazovaný jí dal jasnou odpověď.)
  26. „Lvi se přece nesrovnávají s obyčejnými lidmi.“ („Lev“ Ibrahimovic tímto způsobem odzbrojil reportéra během působení v Manchesteru United. Novinář chtěl vědět, jak se útočník dokázal tak rychle vrátit po vážném zranění kolene.)
  27. „Jen Bůh ví, kdo postoupí dál.“ Reportér: „Ale toho je těžké se zeptat.“ „Právě s ním mluvíte.“ (A takto byl odzbrojen jiný novinář.)
  28. „Vůbec nic. Už má přece Zlatana.“ (Odpověď na to, co koupil za dárek k narozeninám své partnerce Heleně Segerové.)
  29. „Nevím, měl byste se na to zeptat své ženy.“ (Ibrahimovic si rýpl do novináře poté, co se ho ptal na to, kde přišel ke šrámu na obličeji.)
  30. „Ne, já hraju Zlatan stylem.“ (Další příhoda z tiskových konferencí. Konkrétně se novinář ptal na to, jestli Ibrahimovic hraje typickým švédským stylem.)
  31. „Mohu hrát na všech 11 pozicích, protože dobrý hráč může hrát všude.“ (Ibrahimovicem nemilovaný Pep Guardiola jednou řekl, že kdyby měl k dispozici 11 Philippů Lahmů, nasadí je všechny.)
  32. „Zraněný Zlatan je hodně vážný problém pro každý tým.“ (Když Ibrahimovic zrovna svému týmu chybí, je to pro mančaft zásadní komplikace.)
  33. „Je mi u p**ele, kdo vyhraje. Já jedu na dovolenou.“ (Konečný výsledek Eura 2012 pravděpodobně Ibrahimovice po konci jeho Švédska příliš nezajímal.)
  34. „V žádném případě. Koupil jsem si letadlo, to je o hodně rychlejší.“ (Spekulace, že si Ibrahimovic koupil nové porsche, byly rázem rozprášeny.)
  35. „Mají štěstí, že jsem nepřišel o 10 let dřív. Protože teď už bych byl prezident.“ (Ibrahimovic si v letech 2018 a 2019 vyzkoušel zámořskou soutěž MLS v dresu LA Galaxy. V průběhu angažmá byl přesvědčený o tom, že v USA zanechává velkou stopu.)
  36. „Chtěli Zlatana, dal jsem jim Zlatana.“ (Další výrok z americké štace.)
  37. „Kdybych se naplno věnoval taekwondu, pravděpodobně bych vyhrál několik olympijských medailí.“ (Bojovému sportu se Ibrahimovic věnoval intenzivně v mládí a i díky tomu je nadstandardně flexibilní, což ostatně na fotbalových trávnících pravidelně ukazuje.)
  38. „Teď se vraťte ke sledování baseballu.“ (Poslední Ibrahimovicova americká slova. Když opouštěl LA Galaxy a vracel se do Evropy, byl toho názoru, že fotbal – respektive soccer – bez něj nemá cenu v USA sledovat.)
  39. „Ve věku 38 let to nemusíte přehánět, místo běhu můžete střílet ze 40 metrů.“ (I když Ibrahimovic tvrdí, že byl a je mladý, občas připustí, že po trávníku běhají dříve narozené ročníky.)
  40. „Stát se trenérem? Myslím, že raději ne. Během zápasu bych profackoval minimálně dva hráče a dalších osm po utkání.“ (Zatím Zlatan stále hraje a co bude dělat po kariéře, není jasné. Každopádně trenérskou variantu lze vyloučit.)

Tagy:
Ferrari Chuck Norris Lionel Messi David Beckham Juventus Turín trenér Manchester United fotbal sport Paris Saint-Germain Ajax Amsterdam José Mourinho Zlatan Ibrahimovic Arsène Wenger Pep Guardiola výroky hlášky Helena Segerová LA Galaxy AC Milan Zlatan Ibrahimović Paris Saint-Germain FC Josep Guardiola