Byl citlivý a čestný, akorát opilý umlátil matku. V Rusku pohřbili padlého vagnerovce

Ve Sverdlovské oblasti v Rusku pohřbili se všemi poctami 46letého Sergeje Molodcova, který pod vlajkou Vagnerovy skupiny padl na Ukrajině. Úřady ale při obřadu plném vznešených slov zamlčely, že Molodcov byl vrah, který umlátil svoji vlastní matku. Do armády ho pak naverbovali z vězení.

Ruské úřady často slibují brancům, kteří odcházejí na Ukrajinu, hory doly. Že finančně zabezpečí jejich rodinu, že budou dávat vojákům vysoký plat a že jim v případě smrti vystrojí parádní pohřeb. Nic z toho se většinou nestane, najdou se ale výjimky.

Jako při pohřbu vojáka Molodcova, který pocházel ze Sverdlovské oblasti na Uralu, konkrétně z města Serov. Jak přesně na Ukrajině padl, se neví. Úřady se s ním každopádně rozloučily se všemi poctami. Místní administrativa ho oslavovala jako mytického hrdinu.

„Příbuzní budou na Sergeje vzpomínat jako na úžasnou a výjimečnou bytost, která milovala život. Byl to čestný muž. Ze všeho nejvíce si vážil pravdy. Vždycky si všímal neštěstí druhých, snažil se pomáhat slabým a potřebným,“ uvedla v prohlášení správa města Serov.

Vražda matky

Mezi potřebné a slabé zjevně optikou Molodcova nepatřila jeho vlastní matka. Ruský voják ji totiž v minulosti zavraždil. Když byl opilý, umlátil matku k smrti. Šest úderů do oblasti hlavy, trupu a končetin, vypočítává list Daily Beast s odkazem na ruské zdroje.

Tuto skutečnost ale úřady při pohřbu Molodcova zamlčely, což vytvořilo bizarní dojem z celého rozloučení. „Ukazuje to na stále šílenější válečnou dystopii v Rusku,“ hodnotí Daily Beast.

Ačkoli rodné město velebilo Molodcova jako „hrdinu, který miloval svobodu, hudbu a rychlost“, nebyl to typický voják. Za vraždu své matky totiž dostal v roce 2017 trest 11,5 roku za mřížemi. Když začala válka, byl Molodcov ve vězení.

Pak přišla mobilizace a Rusko potřebovalo rychle poslat na Ukrajinu nové brance. Vagnerova armáda nové rekruty s oblibou hledala po věznicích. Přišli i za Molodcovem. Ten kývl na jejich nabídku – zrušení trestu výměnou za půl roku účasti na „speciální vojenské operaci“.

Tagy: