Just: Jmenování nového velitele ruské armády? Putinovy politické hry, mají oslabit vagnerovce

Je to jen politická hra. Těmito slovy zhodnotil jmenování Valerije Gerasimova velitelem ruské armády na Ukrajině politolog Jiří Just. Podle něj byl Gerasimov za válku zodpovědný už jako náčelník generálního štábu. Jeho jmenování tak může znamenat úpadek vlivu některých významných postav ruské politiky, jako je třeba šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Ta se nyní snaží obsadit ukrajinský Soledar.

„Podle ruských komentátorů jmenování Valerie Gerasimova vypovídá o politických hrách, protože jeho jmenování šéfem zločinné války na Ukrajině vlastně nic nemění. On totiž jako náčelník generálního štábu Ruské federace za válku zodpovědný fakticky byl i předtím,“ uvedl spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just.

Podle Justa byl Gerasimovi doteď podřízený i bývalý velitel ruských vojsk na Ukrajině Sergej Surovikin. Mocenská struktura se tedy nezměnila, pouze se „narovnala“.

Politolog zároveň naznačil, že jmenování armádního generála Gerasimova do čela okupačních sil může znamenat oslabení některých skupin, které se snaží ovlivňovat ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Gerasimovo jmenování svědčí o tom, že Putin upřednostňuje klasické a loajální struktury, jako je ministerstvo obrany a generální štáb ozbrojených sil, před nátlakovými strukturami, kterou představuje například Jevgenij Prigožin, nechvalně známý šéf žoldácké armády Vagnerova skupina, anebo Ramzan Kadyrov, šéf Čečny. Oba velice tvrdě kritizovali Gerasimova a celou ruskou armádu za neúspěchy na Ukrajině. Jmenování Gerasimova šéfem celé operace na Ukrajině může vypovídat o tom, že se Vladimir Putin za něj a za celou ruskou armádu fakticky postavil,“ vysvětlil Just.

Kdo ovládá strategický Soledar?

Zatímco v nejvyšších patrech ruské politiky zuří boj o moc, Prigožinovi vagnerovci se snaží obsadit Soledar, obec severně od Bachmutu.

„Neexistují jasné informace o tom, do jaké míry Rusové nad městečkem převzali kontrolu, přestože šéf vagnerovců Prigožin oznámil, že Soledar plně kontrolují,“ řekl CNN Prima NEWS politolog a bezpečnostní analytik Tomáš Šmíd.

Podle něj má Soledar strategickou hodnotu pro obě strany. Rusům by kontrola tohoto města mohla pomoci k obsazení ještě strategičtějšího Bachmutu, který by odtamtud mohli lépe ostřelovat. Ukrajinská strana by obsazením Soledaru získala přístup k silnici vedoucí k bojištím na severu.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina Jiří Just Tomáš Šmíd generální štáb Vagnerova skupina Valerij Gerasimov Ozbrojené síly Ruské federace Ramzan Achmatovič Kadyrov ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Jevgenij Prigožin Soledar Vladimir Spiridonovič Putin Sergej Vladimirovič Surovikin