Byl jsem první, chlubí se Rajchl u Martínkovy sbírky. Od něj to nevíme, diví se Babiš i Hraba

Předseda mimoparlamentní strany PRO Jindřich Rajchl a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Uhradí léčení Martínka pojišťovna?

Z politické scény jsem zmínil sbírku jako první. V živém vysílání jsem požádal o podporu, přidávali se další a další osobnosti a politici, chlubí se svolavatel protivládních demonstrací Jindřich Rajchl na sociálních sítích. Ve svém příspěvku zmínil expremiéra Andreje Babiš (ANO) či senátora Zdeňka Hrabu (nestraník za klub ODS) jako „ty další“, kteří se poté připojili k pomoci. Oba zmínění politici nicméně uvedli, že se rozhodli pomoci z vlastní iniciativy, nikoliv po Rajchlově výzvě. Tu ani nezaregistrovali. „Je to nesmysl. Neviděl jsem jeho živé vysílání a ani nevím, co píše,“ řekl Babiš redakci CNN Prima NEWS.

Obří vlna solidarity zajistila Martínkovi pokrytí náročné a nákladné léčby vzácného genetického onemocnění. Cílovou částku 111 milionů korun pokořili přispěvovatelé už v úterý ráno. Martínek by měl dostat celou částku, což potvrdili i zástupci finančního úřadu. Stát podle něj nezíská ani daň z přidané hodnoty z ceny léku, protože medikament bude podán v zahraničí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zázrak. Jak může člověk tolika lidem poděkovat? Martínkův otec poslal dárcům dojemný vzkaz

Pomáhaly všechny vrstvy české společnosti, od běžných lidí po celebrity či politiky, pro které se Martínkova sbírka stala horkým tématem. Výjimkou nebyl ani šéf mimoparlamentní strany PRO Jindřich Rajchl, který před několika týdny svolal protivládní demonstraci. „V nedělním živém vysílání jsem sbírku zmínil a požádal o podporu. Přidávali se další a další osobnosti a politici, a to z celého spektra naší společnosti. Andrej Babiš, Zdeněk Hraba, Jana Zwyrtek Hamplová a mnozí další. Přidali se i podnikatelé a lidé ze všech koutů republiky a zbylá část do 100 milionů se vybrala za jeden den!“ pochlubil se Rajchl na svém Facebooku.

Následně připojil také pár slov šéfovi státní kasy. „A jeden vzkaz Zbyňku Stanjurovi – doufám, že vás ani nenapadne chtít po rodině, aby tyhle peníze zdanila. To už by byl naprostý vrchol hyenismu,“ napsal směrem k ministrovi financí za ODS, třebaže již bylo potvrzeno, že se peníze danit nebudou. Z historie úprav příspěvku jde nicméně vyčíst, že Rajchl musel své vyjádření upřesnit – především v tom smyslu, že nejde ryze o jeho zásluhu. Původní text vyzněl, jako kdyby svým živým vysíláním spustil lavinu podpory.

„Patrně nejvíce se o úspěšnou komunikaci zasloužila Nicol Leitgeb, které patří ta nejhlubší poklona a největší poděkování. Ale i každému, kdo se do toho pustil. Je jedno, kdo víc a kdo míň, hlavní je, že se to podařilo. Kdokoliv se o tom dohaduje, vůbec nechápe, o co tady jde,“  mírnil Rajchl zpětně svůj příspěvek, který prošel celkem devíti úpravami.

„Pokud se nemýlím, tak jsem z politické scény zmínil sbírku jako první, ale rozhodně nikde netvrdím, že na tom úspěchu mám větší zásluhu než Babiš, Hraba nebo kdokoliv další,“ dodal na závěr s drobnou pochvalou na své konto.

Rajchl? Nic jsem od něj neviděl, říkají politici

Bývalý premiér Andrej Babiš prohlásil, že žádné živé vysílání Jindřicha Rajchla ani nezaregistroval, natož aby se po jeho výzvě rozhodl pomoci.

„Je to nesmysl. Od Rajchla jsem se to nedozvěděl, neviděl jsem jeho živé vysílání a ani nevím, co píše. O Martínkovi vím díky spoustě lidí, kteří mi napsali. A díky Nadaci Agrofert jsme s rodinou v kontaktu. Pomáhali jsme i Maxíkovi (chlapci, který trpí spinální svalovou atrofií a dostal nejdražší lék na světě, pozn. red.). Dětí s podobným příběhem je strašně moc, snažíme se pomoct všem, jak to jde. Ale s Rajchlem to nemá nic společného, nechápu, proč to píše,“ řekl Babiš redakci CNN Prima NEWS.

Obdobně reagoval také senátor Zdeněk Hraba, který ve velkém sdílel příspěvky o sbírce pro Martínka na svých sociálních sítích. „Žádný podnět od pana Rajchla jsem neměl. O této crowdfundingové akci jsem věděl od své manželky – dětské lékařky – a následně i od přátel a známých,“ zdůraznil pro web CNN Prima NEWS.

Zmíněná Nikol Leitgeb – za svobodna Štíbrová – na sociálních sítích sbírku Martínka velmi intenzivně sdílela. A právě ona rodičům Martínka vzkázala radostnou zprávu. „Je to tam! Krásné ráno přejeme,“ znělo ve zprávě, kterou rodina obdržela. „Nikol, děkuji! Krásné ráno, pomohli jste obrovským způsobem změnit Marťulkovi život,“ vzkázal dojatý otec.

Jak by měla probíhat léčba Martínkovy genetické nemoci? Podívejte se na reportáž níže:

Tagy: