Sledujte speciální Krimi zprávy: Jak policie hodnotí zásah na fakultě, kde vidí rezervy?

Zásah policistů na Filozofické fakultě v Praze.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Kontrolní úřednicí nezjistili v šetření postupu policie při střelbě na filozofické fakultě žádné pochybení. Celkové vyhodnocení zásahu zaznělo během úterní tiskové konference. Sledujte speciální vysílání Krimi zpráv na CNN Prima NEWS, které startuje již v 16:30. Nabídneme vše zásadní, co během brífinku zaznělo, ale také hodnocení expertů.

Během brífinku policie zdůraznil ředitel Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia Michal Tikovský, že „postup byl v celkovém vyhodnocení rychlý a profesionální a nijak se nevymykal standardní metodě při útocích aktivního střelce.“ Vše důležité pro vás shrne redakce Krimi zpráv ve speciálním vysílání, které začíná na CNN Prima NEWS již v 16:30.

ČTĚTE TAKÉ: Při zásahu proti střelci policie nepochybila, zjistila kontrola. 8 lidí je stále v nemocnici

Podle policejního mluvčího Ondřeje Moravčíka je vyhodnocení zásahu, a to zvláště takového rozsahu, standardní procedurou. Vnitřní kontrolní úřad postup zasahujících policistů analyzuje v případech, kdy dojde k použití donucovacích prostředků a zvláště když se na místě nachází zranění, či dokonce mrtví.

Kritika ohledně postupu policistů se ozývala již krátce po tragické události z 21. prosince. Po tiskové konferenci policejního orgánu o den později se množily hlasy, že celé události se mohlo předejít, pokud by se vyslané hlídky nezaměřily pouze na budovu fakulty v Celetné, kde měl mít střelec přednášku.

Z uniklého spisu rovněž vyšlo najevo, že policisté dorazili na fakultu na náměstí Jana Palacha ve 13:15, ale po nějaké době místo opustili a zamířili do dalšího objektu v ulici Celetná. Před půl třetí odpoledne došlo k vyklizení budovy, ovšem hledaný student zde nalezen nebyl. Minutu před třetí hodinou byla hlášena střelba v budově na náměstí Jana Palacha. O život tam přišlo celkem 14 lidí, a tudíž se jedná o nejtragičtější případ masové střelby v historii Česka.

Jiní také vyčítali hlídkovým policistům, kteří byli na místě první, že nezasáhli proti střelci v době, kdy se pohyboval po rozsáhlém balkonu budovy ve čtvrtém patře. Provedený experiment však potvrdil, že z pistolí, které měli u sebe, bylo téměř nemožné se trefit. Od pachatele je totiž dělilo 100 metrů, přičemž standardní dostřel činí 25 metrů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odstoupí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) kvůli nezrušenému vánočnímu večírku v den střelby?

Tagy:
policie střelba oběti kritika tisková konference GIBS Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Generální inspekce bezpečnostních sborů Ondřej Moravčík Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia vyhodnocení