Zelenskyj omlouvá Bidenův zásadní přeřek: Záměna za Putina? Můžeme na to zapomenout

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v závěru třídenního summitu NATO ve Washingtonu (12. 7. 2024)

Lapsus prezidenta Bidena

Byl to jen omyl, na který můžeme zapomenout, řekl v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o přeřeknutí amerického prezidenta Joea Bidena. Ten jej na summitu NATO ve Washingtonu ve čtvrtek omylem představil jako ruského prezidenta Vladimira Putina a vzápětí se opravil. Zelenskyj se v sobotu vyjádřil v Dublinu, v dalších dnech by měl podle médií zamířit také do Velké Británie.

„Byl to omyl. Myslím, že Spojené státy poskytly Ukrajincům velkou podporu. Na některé chyby můžeme zapomenout a to je i tento případ,“ citují Zelenského tiskové agentury.

ČTĚTE TAKÉ: Vládce Ukrajiny Putin, viceprezident Trump i zlobivá paměť. Biden zápasí s vlastní hlavou

„A nyní chci předat slovo prezidentovi Ukrajiny, který má stejně odvahy jako odhodlání. Dámy a pánové, prezident Putin,“ řekl Biden na tiskové konferenci na závěr třídenního summitu NATO a odcházel od řečnického pultíku. Vzápětí se však vrátil a svůj omyl korigoval. Chtěl prý říct, že Zelenskyj „porazí Putina“. Ukrajinská hlava státu se svému americkému protějšku snažila pomoci. „Jsem lepší,“ zavtipkoval Zelenskyj. „Jste mnohem lepší,“ odpověděl mu Biden.

Ukrajinský prezident se v sobotu na letišti Shannon na západě Irska setkal s irským premiérem Simonem Harrisem. Státníci podle agentury AFP jednali o možné dohodě o odminování země napadené Ruskem, o humanitární pomoci a o potravinové bezpečnosti. Zelenskyj poděkoval Irsku za podporu a přijetí uprchlíků. Harris prezidenta vybídl, aby se v budoucnu do Irska vrátil i na oficiální návštěvu. Irsko si zakládá na své neutralitě a Ukrajině poskytlo jen nevojenskou pomoc.

Příští týden by měl Zelenskyj přiletět do Británie, kde se bude konat čtvrté setkání Evropského politického společenství (EPC) zahrnujícího státy Evropské unie a další země starého kontinentu, uvedl deník The Guardian. Jednání v Blenheimském paláci u Oxfordu, které by se mělo zaměřit na Ukrajinu a na migraci, se má zúčastnit na 50 vedoucích představitelů evropských států. Na setkání Česko a Ukrajina podepíší bezpečnostní dohodu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Od Bidena se v kampani odvrátil herec Clooney. Demokracii zachrání jen odstoupením, apeluje

Tagy: