Vládce Ukrajiny Putin, viceprezident Trump i zlobivá paměť. Biden zápasí s vlastní hlavou

Americký prezident Joe Biden

Clooney k Bidenovi

Americký prezident Joe Biden je z podstaty své funkce nejmocnějším člověkem na zemi, nyní je navíc rozhodně i tím nejsledovanějším. V prezidentské kampani doma bojuje se svým rivalem Donaldem Trumpem, v geopolitice na dálku zároveň i s ruským mocnářem Vladimirem Putinem. Největší problémy mu však zjevně dělá jeho vlastní hlava. Už delší dobu se potýká s nechtěnými přeřeky, kterým na summitu NATO nasadil korunu. Jednaosmdesátiletého státníka navíc hodně trápí i paměť.

Ty záběry nelze přehlédnout. Biden svým kritikům zdarma poskytuje munici tím, že ukazuje světu svou zmatenost. Někdy je to zvláštní pohled do prázdna, jindy přeřek, který absolutně nedává smysl.

ČTĚTE TAKÉ: Je libo zmatený stařec, nebo patologický lhář? Američané mají před sebou těžkou volbu

Korunu všemu nasadil na summitu NATO ve Washingtonu. „A nyní chci předat slovo prezidentovi Ukrajiny, který má stejně odvahy jako odhodlání. Dámy a pánové, prezident Putin,“ řekl Biden a odcházel od řečnického pultíku. Akorát, že samozřejmě nepřijel Putin, prezident Ruska, nýbrž opravdová ukrajinská hlava státu Volodymyr Zelenskyj.

Biden se okamžitě vrátil k mikrofonu a svůj omyl korigoval. Situaci se snažil zachránit s úsměvem i Zelenskyj se slovy „jsem ten lepší“ (oproti Putinovi). Americký prezident však už svá slova nemohl vzít zpět a odšpuntoval další spekulace o tom, jak dobře, respektive špatně, na tom je.

Netrvalo dlouho a došlo na další přešlap. Když Biden odpovídal novinářům na tiskové konferenci po skončení summitu, svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou pojmenoval po svém rivalovi, když hovořil o „viceprezidentu Trumpovi“.

Právě Harrisová přitom bývá často zmiňována jako Bidenova potenciální nástupkyně. Dalším paradoxem je, že Biden musel médiím odpovídat ani ne tak na dotazy k summitu, nýbrž na otázky ohledně jeho zdraví a kognitivních schopností. Zopakoval, že se prezidentské kandidatury vzdát nehodlá.

Syn, nebo vnučka?

Biden má za sebou jen v posledních pár letech v Bílém domě sérii nešťastných výroků. Když v roce 2020 kandidoval na prezidenta, shodou okolností právě proti Trumpovi, představoval svým příznivcům svoji vnučku, ale hovořil o ní jako o svém synovi Beauovi. „Tohle je můj syn Beau Biden, kterého mnoho z vás pomohlo zvolit do delawarského senátu,“ prohlásil tehdy Biden.

Nejen že si spletl vnučku se synem, ale ten navíc zemřel v roce 2015 kvůli nádoru na mozku. Příliš dobře nedopadla ani jeho oprava. Davu totiž posléze vnučku představil jako Natalii, která byla dcerou zmíněného Beaua. Vedle něj však stála jiná vnučka, Finnegan.

Jindy naopak dost dobře věděl, co říká, ale nedal si u toho pozor na zapnuté mikrofony. Hanlivě například označil novináře televize Fox News Petera Doocyho, který se jej tázal, zda je inflace střednědobá politická odpovědnost. „Vyšší inflace je velká výhoda,“ odpověděl na dotaz ironicky Biden, ale hned nato mezi zuby procedil: „Jaký hloupý zk*rvysyn“. Jeho poznámka však byla slyšet. Novinář posléze vypověděl, že s Bidenem zhruba hodinu poté hovořil a vyčistil vzduch.

Podle některých zpráv navíc Biden zapomněl na rok, kdy jeho syn zemřel, stejně tak na prezidentské funkční období svého rivala Trumpa.

Tagy:
Vladimir Putin NATO Ukrajina politika Joe Biden americké volby vláda Donald Trump americké prezidentské volby hlava státu Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Washington, D.C. Kamala Harrisová Americké volby 2024