Byla to hloupost. Měl jsem jít příkladem, omlouvá se Pavel za svou jízdu bez helmy

Petr Pavel

Dopravní prohřešky dalších politiků

Byla to hloupost. Tak prezident Petr Pavel hodnotí svou jízdu na motorce, při které si nenasadil helmu. Zdůraznil, že vždy dodržoval všechna bezpečnostní opatření, od přilby přes oblečení po airbagovou vestu. K omluvě připojí i finanční příspěvek pro motorkáře, kteří cizí vinou skončili na vozíčku.

„Vnímám své pochybení a za zjevný dopravní přestupek se omlouvám. Při jízdě na motorce celý život dodržuji všechna bezpečnostní opatření, od přilby přes oblečení s chrániči až po bezpečnostní airbagovou vestu. V tomto případě jsem jel dohustit pneumatiky k čerpací stanici. Šlo o cestu dlouhou 1,5 kilometru po řídce používané komunikaci, na několik desítek metrů jsem se musel napojit i na hlavní. Byla to hloupost. Uvědomuji si, že prezident by měl jít v dodržování pravidel příkladem,“ uvedl Pavel pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Je to frajeřina a špatný vzor pro mladé. Experti komentují Pavla na motorce bez přilby

V sobotu se zúčastní akce KEEP RESPECT, jejímž účelem je pomáhat motorkářům, kteří cizí vinou skončili na vozíčku. „Při této příležitosti věnuji na dobrovolné vstupné částku vyšší, než je horní hranice pokuty ve správním řízení udělované za tento přestupek. Celková vybraná částka bude využita na pomoc konkrétním motorkářům, kterým chybí peníze na léčbu jejich úrazu,“ dodal.

Podle zákona může motorkář v takovém případě dostat blokovou pokutu do 2 000 Kč, ve správním řízení je to 1 500 až 2 500 Kč. Dopravní expert Roman Budský uvedl, že Pavel nedodržel hned dvě povinnosti. „Tím hlavním je, že chybí přilba, navíc je motorkář povinen chránit si vhodným způsobem zrak: brýlemi nebo štítem,“ uvedl.

Chybovat je podle Budského lidské. „Teď záleží, jak se k tomu postaví a celé to vysvětlí. Vjížděl však na pozemní komunikaci a na takové plně platí pravidla silničního provozu,“ doplnil.

Advokát Jan Černý připomněl, že prezident má imunitu. „Podle Ústavy ČR nelze prezidenta trestně stíhat nebo zadržet ani pro přestupky a jiné správní delikty. Ve srovnání s ostatními ústavními činiteli je jeho imunita absolutní. Ta absolutnost ale platí jen pro výkon jeho funkce. U této jízdy bez helmy je bezesporu naplněna skutková podstata jednoho z přestupků. Pro přestupek nelze prezidenta stíhat ani po skončení výkonu jeho funkce,“ vysvětlil advokát. Trest podle něj Pavel přijmout nemůže, ani kdyby chtěl: „Nikdo mu ho nedá. Může se k situaci vyjádřit a nějak ji okomentovat.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lékař přiblížil, jaká zranění motorkáři při pádu ze stroje bez přilby hrozí

Tagy: