Je to frajeřina a špatný vzor pro mladé. Experti komentují Pavla na motorce bez přilby

Prezident Petr Pavel jel na motorce bez helmy.

Reakce expertů k Pavlovi na motorce bez přilby

Prezident Petr Pavel na motorce bez přilby je frajeřina a měl by si uvědomit, že je to špatný vzor pro mladé. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli experti. Záběry hlavy státu, jak na venkově jede po silnici na motorce bez ochranné přilby, zveřejnila redakce CNN Prima NEWS.

„Je to spíš taková frajeřina. Má smůlu, že je prezident a je na něj více upřena pozornost. Dnes se politikům odpouští méně než dříve. Měl by vystoupit a říct, že doufá, že ho nikdo nebude napodobovat, zejména mladí lidé. Chyba to je. Je to špatný vzor, protože by ho mohl někdo další napodobovat,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Martin Schmarz.

ČTĚTE TAKÉ: Na milovanou motorku sedl Pavel bez helmy. Počínání prezidenta zachytil divák na kameru

Podobně to vidí také Dalimil Frič z Centra bezpečné jízdy Libros Ostrava. „Je to důkaz, že je pan prezident normální člověk z masa a z kostí,“ řekl. Medializace události podle něj může pomoci prevenci. „Je to příběh, který budou média sledovat, a mělo by to vést lidi k tomu, aby nosili ochrannou výstroj,“ sdělil.

Pavlovi by odpustil. „Tento problém tady v Česku je, ale panu prezidentu bych tohle odpustil. Je to pro mě prevence. Na motorce by se mělo jezdit s přilbou a výstrojí,“ doplnil.

Benevolentní by byl také bývalý protokolář Miroslav Sklenář. „Občas se nějaká chyba stane. Stávat by se to nemělo, ale já bych z toho nic velkého nedělal. Důstojník ochranné služby by měl říct prezidentovi, že bezpečná jízda vyžaduje přilbu,“ sdělil.

Pavlovi z právního hlediska nic nehrozí. „Prezident nemůže být zadržen ani stíhán pro přestupky, ale platí to pro dobu výkonu prezidentské funkce. Po jejím skončení může být prezident trestně stíhán, ale jen pro trestné činy, které nemají souvislost s výkonem prezidentské funkce. Jeho imunita je opravdu silná,“ uvedl advokát Jan Černý.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Motorkáři se po incidentu Pavla zastávají. Stroj prý jede pomaleji než kolo nebo elektrokoloběžka

Pavel se již za svou jízdu bez helmy omluvil ve vyjádření pro CNN Prima NEWS, což ocenil například exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Nějaký ten přestupek občas spácháme každý, svatí jsou jen na nebesích. Politik holt musí počítat s tím, že to někdo vyfotí a zveřejní. Od Miloše Zemana jsem ale nikdy neslyšel: ‚Vnímám své pochybení a omlouvám se. V tomto smyslu je to zajisté posun k lepšímu,“ napsal na Twitter.

Tagy: