Byla to nadsázka, napsal smajlík, hájí Babiše Havlíček. Sázku „na výhru“ šetří ministerstvo

Andrej Babiš má problém. Jeho příspěvek na sociálních sítích, ve kterém před volbami vyzýval, aby voliči šli vsadit peníze na jeho výhru, řeší ministerstvo financí (MF). Nespokojení lidé, kteří nevyhráli, totiž podali řadu podnětů na policii, která je předala právě MF.

Všechno začalo ve čtvrtek 26. ledna, den před druhým kolem prezidentských voleb. Tehdy Andrej Babiš napsal na svůj Twitter a Facebook následující: „Byl jsem ve Fortuně, kurz je 12. Vsaďte si tisíc korun a přijďte všichni volit, vyhrajete 12 tisíc korun. Babiš vždycky pomáhá, za Babiše bude líp.“

Po jeho prohře v sobotu odpoledne se však pod jeho příspěvkem začaly množit negativní komentáře. „No super a já si na vaši radu vsadila poslední peníze z rodičáku na Fortunu a teď nemám na plenky pro malého,“ rozčilovala se uživatelka jedné ze sociálních sítí. „Žádám o okamžité vrácení peněz! Okradl jste naši rodinu o sedm tisíc korun, byly to peníze na dovolenou! Jasně jste řekl, že vyhrajeme,“ sdělil další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATBabiš nesnáší prohry, miliardáři se mu budou posmívat. Komentátor naznačil jeho budoucnost

„Jedná se o čistě politickou provokaci. Každý gramotný člověk věděl, že výzva je brána s určitou nadsázkou, byl u toho smajlík,“ sdělil k tomu CNN Prima NEWS místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Podotkl, že kritické příspěvky mohou psát i „hejtři“, přičemž minimálně v případě ženy s plenkami má pravdu. Na policii ovšem přišla přibližně desítka podnětů, případem se brzy bude zabývat i ministerstvo financí, kterému byly předány. Resort ale zatím nemá jasno, zda k porušení zákona došlo.

„Otázkou je, zda nedošlo k poruše zákona o regulaci reklamy, podle kterého musí reklama na hazardní hru obsahovat nějaké náležitosti,“ vysvětlil CNN Prima NEWS mluvčí resortu Tomáš Weiss. Při spáchání přestupku může Babišovi hrozit pokuta až dva miliony korun.

Podle právníka Jiřího Matznera je ale Babišův příspěvek z právního hlediska bez problému. „Vnímám to spíše jako neobratné vyjádření ve snaze možná působit na některé nerozhodnuté voliče,“ řekl.

Někteří členové ANO začínají mít o politice svého hnutí pochybnosti, například ostravský primátor Tomáš Macura, který nesouhlasil se způsobem vedení prezidentské kampaně. „V dané chvíli jsem k prezidentským volbám a mé pozici v ANO řekl vše, co jsem považoval za potřebné. Ostatní teď bude záležet na interní diskuzi uvnitř hnutí, které nebudu předbíhat,“ napsal 30. ledna redakci.

Povede Babiš ANO do voleb?

Andrej Babiš na dotazy CNN Prima NEWS neodpověděl. Začíná se spekulovat o změně ve vedení hnutí ANO nebo o tom, že by se jeho zakladatel vzdal mandátu poslance. „Jak pro něj osobně, tak pro hnutí ANO, pro voliče České republiky a levicové voliče zvláště by bylo skutečně nejlepší, kdyby dlouhodobě nebyl tím, kdo povede ANO do příštích sněmovních voleb,“ sdělil redakci komentátor Martin Schmarcz.

Komentátor Martin Komárek v pořadu K věci dodal, že se Babiš může vzdát poslaneckého mandátu. „Protože ho Sněmovna nebaví. Koneckonců to vše nechával na Aleně Schillerové a Havlíčkovi,“ zdůraznil. Příští středu, tedy 8. února, se sejde čtrnáctičlenné předsednictvo hnutí ANO a bude mimo jiné řešit i další směřování celého hnutí.

Tagy: