Experti: Babiš v politice neskončí, bude to mučení nás všech. Čeká ho boxovaná s Okamurou

Andrej Babiš (ANO) nevydrží stát stranou příliš dlouho, vrátí se s plnou parádou. Na tom se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS shodli politický marketér Karel Kreml, politolog Jan Kubáček a komentátor Viliam Buchert. Diskutuje se i o tom, zda se bývalý premiér po prohře v prezidentských volbách nevzdá poslaneckého mandátu. Experti se však shodli, že by Babiš udělal zásadní chybu. „Přenechal by kolbiště Tomiu Okamurovi,“ podotkl Kubáček a dodal, že pravděpodobně nakonec budeme svědky „boxované mezi Babišem, Okamurou a Fialou“.

„Detox je na delší dobu a to u Babiše nehrozí. S plnou parádou se vrátí, až si zalyžuje v Alpách,“ uvažoval Buchert. Obdobně na dotaz, zda se Babiš skutečně na delší dobu stáhne z politiky, nebo dokonce ze Sněmovny odejde, odpovídal i Kreml. „Babiš pravděpodobně nevydrží stát příliš dlouho mimo. Odpočine si a vrátí se. Naznačoval, že se nestahuje navždy. Kdyby se stáhl napořád, tak by to pro hnutí ANO znamenalo řadu komplikací,“ podotkl.

„Takticky má splněno i ANO. Odcházet ve chvíli, kdy získal tak silný mandát – 2,4 miliony hlasů voličů – by bylo poraženectví a nesmyslný krok. V rámci pauzy bude probírat pro a proti, uzpůsobovat strategii. Ta musí být jiná, pokud si chce udržet voliče z voleb, a to i ty od SPD nebo protestně naladěné. Kdyby opustil Sněmovnu, tak opustí strategický ring, kde má největšího vyzyvatele – premiéra Petra Fialu (ODS),“ míní Kubáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATBabiš: Prohru jsem čekal, teď zmizím. Pavel se ke mně na rozdíl od Fialy zachoval slušně.

Přichází tak další otázky. Pokud by se Babiš rozhodl v politice zůstat, budou jeho kroky pravděpodobně směřovat k několikaleté kampani, která by hnutí ANO měla v roce 2025 dovést k vítězství ve sněmovních volbách. „Bude to mučení nás všech. Co jsme viděli v prezidentské volbě, by mohlo pokračovat delší dobu. Pokud se ekonomická situace nezlepší, což tak nevypadá, tak bude vláda pod tlakem. Opozice bude mít nabito,“ pokračoval Buchert.

Politický marketér Kreml je však ke kampani, která by mohla trvat zhruba tři roky, skeptický. „Je to hrozně dlouhá doba. Můžete mít koncepci, ale vždy s odstupem zjistíte, že vznikají ad hoc. Reagujete na aktuální věci a trendy. Marketéři v ANO to mají těžké, hnutí je jiné než před měsícem. Dříve to byla strana, která šla ke středu na politickém spektru, nyní je úplně na kraji. Nyní by hnutí nic nebránilo v tom, udělat s SPD slučovací sjezd. Jeho rétorika byla v kampani takřka totožná,“ vysvětloval dále.

Doplnil, že marketingový tým potřebu vědět, k jaké cílové skupině dané hnutí nebo strana mluví. „ANO mluví k voličům, kteří vyznávají rychlejší řešení. Hnutí by si mělo vyjasnit, kde na politickém spektru stojí. Zda budou usilovat o lovení voličů SPD, nebo se postupně vrátí zpět na střed,“ doplnil.

Souboj o lídra opozice

Právě boj mezi ANO a SPD bude podle Kubáčka velmi intenzivní. „Bude to souboj o to, kdo je lídr opozice, kdo to myslí skutečně a je více autentičtější v prezentovaní lidového hněvu a vymezování vůči vládě. Kdyby Babiš opustil Sněmovnu, tak to bude nešťastné, kolbiště přenechá Tomiu Okamurovi. Z hnutí ANO nikdo jiný než Babiš na emoce a silná vyjádření Okamury nemá,“ shrnul.

Podle něj se nabízí jedna strategie. „Když se chtějí subjekty širšího směřování stabilizovat, vyberou si téma životních nákladů. Na to slyší všichni. Bude to souboj o to, kdo osloví větší část opozičního voličského světa, bude více autentický a podaří se mu toto téma prezentovat. Počítejme s tím, že to bude boxovaná nejen mezi Babišem a Petrem Fialou, ale také mezi Babišem a Okamurou,“ uzavřel politolog.

Tagy: