ANO potřebuje nového lídra. Babiše voliči opustili, protože ztrácí sílu, míní komentátoři

Po neúspěchu Andreje Babiše (ANO) v prezidentských volbách potřebuje hnutí ANO nového lídra. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli komentátoři Martin Schmarcz a Petr Kamberský. Kandidovat do čela hnutí podle nich musí někdo, kdo je schopný oslovit ke spolupráci další strany, protože s Babišem v potenciální vládě nikdo sedět nechce.

„Jak pro Babiše osobně a hnutí ANO, tak pro občany ČR a levicové voliče by bylo nejlepší, aby nevedl hnutí ANO jako lídr na premiéra do sněmovních voleb,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Info.cz Martin Schmarcz. Podle něj se s Babišem v čele levicoví voliči k moci nikdy nedostanou, jelikož jeho koaliční potenciál je silně omezený. „Voliči Babiše neopustili kvůli drsné kampani, ale protože ztrácí sílu,“ míní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KOMENTÁŘ: Díky, Andreji! Pět věcí, za které mohou být Babišovi jeho odpůrci vděční

Z ANO by se podle něj měla stát standardní levicová strana. „Pak ale potřebují nového lídra. Podstatné je, aby na premiéra kandidoval někdo, kdo je schopen oslovit ostatní strany,“ radí Schmarcz.

Babišův konec není výhodný

S komentátorem Lidových novin Petrem Kamberským se ale shodl na tom, že pro ANO by bylo nebezpečné se Andreje Babiše úplně zbavit. „ANO Andreje Babiše potřebuje, protože získal 2,4 miliony voličů. Zároveň s ním ale nikdo nechce sedět ve vládě. Tohle dilema musí hnutí vyřešit,“ řekl Kamberský.

Schmarcz zároveň připomněl, že podobné restarty politických stran jsou běžné. „To se prostě dělá. Udělala to například ODS. Když bylo jméno Václava Klause silně poškozené, nasadili Mirka Topolánka,“ připomněl komentátor s tím, že ANO by mělo také změnit svou politiku. „Nemůže to být populistické hnutí pro všechny,“ dodal Schmarcz.

Jako nástupce v čele hnutí ANO připadá v úvahu například Alena Schillerová nebo Karel Havlíček. „To jsou logické volby. Je teoreticky možné, že když se rozhodnou výrazně změnit tvář, mohou přitáhnout i někoho jiného, méně spojeného s Babišem,“ spekuluje Kamberský.

Tagy: