Dvě obrovské exploze na Krymu během vteřiny? Nebyla to nehoda, říká analytik. Podezírá Kyjev

Jeden mrtvý a devět zraněných pro explozích na ruské základně na Krymu.

Co způsobilo dvě mohutné exploze a požár na ruské letecké základně Novofedorivka u města Saki, při kterých v úterý podle krymské loutkové vlády zemřel jeden člověk a dalších devět lidí se zranilo? Kyjev se k útoku nehlásí. Moskva výbuch označila za nehodu. Podle vojenského analytika Lukáše Visingra však zcela jistě šlo o cílený úder. Nejmenovaný ukrajinský představitel pak podle deníku The New York Times přiznal, že za útokem stojí Ukrajinci.

Média i svědci v úterý odpoledne ohlásili obrovský výbuch na západní straně poloostrova Krym, který od roku 2014 okupuje Ruská federace. K dvěma mohutným explozím mělo dojít na ruské letecké základně Novofedorivka u města Saki, které leží zhruba 200 kilometrů od fronty. Podle zveřejněných fotek pak v oblasti vznikl velký požár.

Ruské ministerstvo obrany nejdříve tvrdilo, že munice na letišti vybuchla bez přispění dalšího faktoru, přičemž prý nebyl nikdo zraněn ani zabit. Později však místní úřady ohlásily jednoho mrtvého z řad civilistů a sedm zraněných. Toto číslo pak aktualizovaly na devět.

„Z videí je jasné, že došlo ke dvěma obrovským explozím v rozmezí jedné vteřiny. Ze satelitních záběrů je zřejmé, že explodovaly dvě budovy, které jsou od sebe vzdálené několik set metrů. Proto to s největší pravděpodobností nemohla být nehoda. Vše nasvědčuje tomu, že to byl cílený útok,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Lukáš Visingr.

Nabízí se otázka, zda za strategickým útokem mířeným na ruská vojenská letadla a vrtulníky včetně strojů patřících námořnictvu nestojí Kyjev. Podle Visingra by to dávalo smysl. „Ukrajinci útok mohli podniknout, protože z té základny startovaly ruské letouny, které útočily na ukrajinské cíle na jihu země. Ruské sklady munice mohly být velmi důležité pro zásobování Chersonské oblasti, kde se rozbíhá ukrajinská protiofenzíva,“ uvedl vojenský analytik.

Ukrajinští činitelé zatím takové spekulace ani nepotvrdili, ani nevyvrátili. Poradce Oleksij Arestovyč zažertoval o zhoubnosti ruského zvyku kouřit v blízkosti střelného prachu a naznačil, že příště by na řadě mohl být Kreml.

Ukrajinské ministerstvo obrany si pak rýplo do turistů, kterým výbuch na okupovaném poloostrově pokazil dovolenou: „Chtěli bychom všem připomenout, že přítomnost okupačních vojsk na území ukrajinského Krymu není slučitelná s hlavní turistickou sezonou.“

Existují čtyři různé teorie

Nicméně podle deníku The New York Times nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel údajně řekl, že útok podnikli Ukrajinci. Podezřelé je i vyjádření poradce ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka: „Ukrajina se nehlásí k odpovědnosti za výbuchy na ruské letecké základně na anektovaném Krymu.“

Pokud úder naplánoval a provedl Kyjev, nabízí se otázka, jak to udělal. Visingr ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil čtyři možnosti. „Mohly to být střely Neptun, které poslaly ke dnu ruský křižník Moskva. Jsou ale schopné napadat i pozemní cíle. Skloňují se také raketomety HIMARS,“ nastínil první dvě verze.

Ukrajina sice USA žádá o munici do salvového raketometu HIMARS s doletem až 300 kilometrů, oficiálně ale v současnosti disponuje „pouze“ raketami s dostřelem 80 kilometrů. Zda Spojené státy již dodaly zmíněnou dalekonosnou munici, zatím nelze ověřit. Podle Visingra rovněž za útokem mohly stát ukrajinské drony, nebo mohlo jít o tajnou akci speciálních pozemních sil.

Tagy: