Skartoval Hrad spisy ke kauze Vrbětice omylem, nebo záměrně? V případu jsou nesrovnalosti

Skartaci tajných zpráv, kde byly i spisy, které se týkaly Vrbětic, nařídil hradní kancléř Vratislav Mynář. To je podle portálu iRozhlas.cz závěr hradní kontroly provedené Národním bezpečnostním úřadem.

Skartaci tajných zpráv měl nařídit Mynář

Skartaci tajných zpráv, kde byly i spisy, které se týkaly Vrbětic, nařídil hradní kancléř Vratislav Mynář. To je podle webu iRozhlas.cz závěr hradní kontroly provedené Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ). Podle Mynáře ale skartace provádí speciální komise. Zničení dokumentů vyšlo najevo ve chvíli, kdy z nich policie chtěla sejmout otisky. Měla totiž podezření, že s nimi mohli manipulovat nepovolaní lidé.

Mynář nařídil skartaci, a ta byla narychlo zahájena. To je podle iRozhlasu jeden ze závěrů šetření NBÚ. Ten redakci CNN Prima NEWS v pondělí potvrdil, že během podzimní skartace opravdu došlo k pochybení.

„U dvou utajovaných dokumentů je v příslušném sloupci daného jednacího protokolu uveden záznam ‚zničeno omylem‘, datovaný 30. 11. 2021. Z informací z otevřených zdrojů lze dovodit, že dokument se takzvané vrbětické kauzy týká,“ uvedl bezpečnostní ředitel Jaromír Kadlec.

Hradní kancléř ale dále odmítá, že by byly vrbětické spisy zničené s dalšími téměř 700 starými dokumenty záměrně. Popírá i to, že by za jejich nechtěnou skartaci mohl on sám.

Mynář: K nařízení nemám přístup

„Jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky nemůžu nařídit skartace jednotlivých dokumentů a ani k nim nemám přístup, naopak k jejich vyřazování jmenuji skartační komisi, odborný dohled provádějí pracovníci Archivu Kanceláře prezidenta republiky,“ řekl v reakci pro CNN Prima NEWS Mynář.

„Pokud je v materiálu, který zpracovávali členové skartační komise, napsáno, že skartaci nařídil pan kancléř, tak co si mám myslet o tom, že pan kancléř ve svém prohlášení píše, že nic nenařídil?“ ptal se předseda sněmovního Výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS), když poslanci na toto téma na výboru debatovali.

Prezident Miloš Zeman se ke kauze zničených dokumentů vyjádřil krátce po jejím začátku v Partii Terezie Tománkové. „Je to bouře ve sklenici vody a já lituji ty, kdo se zabývají tímto případem místo toho, aby se zabývali případy mnohem důležitějšími,“ uvedl prezident na začátku února.

Že utajované dokumenty související s Vrběticemi na Hradě chybí, vyšlo najevo v lednu, kdy z nich chtěli otisky prstů a další stopy DNA sejmout policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Ti ale v pondělí na otázku, jestli se případem i ve světle nových zjištění stále zabývají, odpovědět nechtěli. „Mohu pouze sdělit, že náš útvar k těmto dotazům nebude poskytovat žádné informace,“ dodal mluvčí Jaroslav Ibehej.

Kauzou se bude znovu zabývat ve čtvrtek sněmovní bezpečnostní výbor, který má probrat právě výsledky kontroly. Na své zasedání pozval i pracovníky hradního archivu, kteří skartace prováděli.

Tagy: