Polčák kvůli kauze odměn za odškodnění po výbuchu ve Vrběticích složil stranickou funkci

Stanislav Polčák (STAN)

Europoslanec a advokát Stanislav Polčák rezignoval na funkci místopředsedy vládního hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Strana o tom informovala v tiskové zprávě. Polčák reagoval na informace o své odměně za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. Tvrzení, že je odměna provizí za prosazení zákona, je podle něj nepravdivé a poškozuje hnutí STAN. Mandát europoslance si ponechal.

Polčák měl od čtyř obcí dostat celkem 7,75 milionu korun za právní pomoc při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. Informoval o tom web Seznam Zprávy. Politik zdůraznil, že starostové mu odměnu ve výši 2,5 procenta z částky, kterou obdržely obce (tedy ze zhruba 350 milionů korun), sami navrhli a výše je mnohem nižší, než umožňují tarify. Později v ten den ale na Twitteru oznámil, že své části odměny se vzdává. Se starosty se dohodl, že uhrazena bude jen práce jeho kolegů.

V tiskovém prohlášení Polčák uvedl, že kvůli tlaku, kterému jsou vystaveni starostové z obcí v okolí Vrbětic, se rozhodl odstoupit od uzavřených smluv. Obce jimi tak nebudou dále vázány.

„Po pečlivém zvážení všech okolností jsem se také rozhodl rezignovat na funkci místopředsedy hnutí STAN,“ napsal. „Jsem si totiž vědom, že nepravdivá teze – provize za zákon – velmi poškozuje naše hnutí, jehož dobré jméno a práce mých kolegů mi vždycky ležela nejvíc na mysli,“ dodal.

Polčák odmítl tvrzení, že od obcí měl dostat provizi za prosazení zákona. Šlo podle něj o náročnou advokátní práci, která trvala řadu měsíců a ještě dále pokračuje. Uvedl, že právní poradenství s kolegy poskytoval ve třech oblastech, a to ve věci náhrady škody, při administraci veřejných zakázek v souvislosti s využitím prostředků vyplacených obcím a v právním poradenství občanům, kteří na odškodnění nedosáhnou.

„V současné době stále vyřizujeme žádosti desítek občanů, kteří se obracejí s žádostí o pomoc, neboť na ně zákon nepamatuje. Obce jim již v minulosti rozeslaly informace, u koho jim uhradily právní zastoupení,“ uvedl Polčák. Dodal, že požádá Advokátní komoru, aby přezkoumala, zda postupoval eticky a v souladu se zákonem.

Tagy: