Být v pozici Polčáka a Gazdíka? Postů zákonodárců bych se vzdal, řekl Hraba ze STAN

Senátor Zdeněk Hraba (STAN) v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 26.6.2022

Senátor za vládní hnutí STAN Zdeněk Hraba v Partii ostře kritizoval politiky, kteří byli zapojení do kauzy Dozimetr. Hraba prohlásil, že kdyby on sám byl v roli Stanislava Polčáka nebo exministra školství Petra Gazdíka (STAN), rezignoval by i na funkci zákonodárců a opustil Poslaneckou sněmovnu.

Gazdík v reakci na kauzu Dozimetr rezignoval na post ministra školství, za což sklidil od mnoha lidí chválu. Učinil tak kvůli tlaku po zveřejnění informace, že se osobně stýkal s podnikatelem Michalem Redlem figurujícím v korupčním případu jako obviněný.

Gazdík i Polčák, který v kauze rovněž hraje svou roli, si ale nechávají posty zákonodárců. První jmenovaný v Poslanecké sněmovně, druhý v Evropském parlamentu. „Já být v pozici Polčáka a Gazdíka, tak bych se jich vzdal,“ konstatoval v Partii Hraba.

Senátor ale odmítá nařčení, že by celá politická strana byla spojená s nekalými praktikami. „Musím popřít, že by byl STAN organizovaným zločinem. Musí se ale říct, že jsou zde lidé, kteří byli významnými členy hnutí a stýkali se s Redlem,“ řekl Hraba. Podle něj ale rozhodně není na stole pád celé vlády. „Musela by přijít úřednická vláda, to není dobré na delší dobu,“ míní senátor.

Marek Výborný, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL, vůči Gazdíkovi tak kritický nebyl. V pořadu CNN Prima NEWS naopak jeho reakci kvitoval. „Gazdík jako ministr, který nebyl vyšetřován ani obviněn, přijal odpovědnost za to, že se stýkal s lidmi, se kterými se stýkat neměl. To je ukázka správné politické kultury a velký rozdíl oproti tomu, na co jsme byli zvyklí z minulých dob,“ pravil Výborný.

Chvála není na místě?

Poslanec Jiří Mašek (za ANO) ale v Partii kritizoval vytváření dojmu, že je zapotřebí Gazdíka a jeho kolegy zapletené do kauzy ještě chválit. „Gazdík o všem dobře věděl už v roce 2017. Informaci měl a měl tu věc řešit. Viník se hledá v Polčákovi, nevím, kdo byl s kým větší kamarád. Je teď tendence za tu rychlou reakci Gazdíka ještě pochválil. Taková kauza tady nebyla,“ řekl Mašek.

To šéf SPD Tomio Okamura v Partii volal rovnou po tom, aby vládu opustilo celé hnutí STAN. „Myslím si, že je zcela nepřijatelné, aby hnutí STAN pokračovalo ve vládě,“ rozčílil se Okamura ve vysílání CNN Prima NEWS. „Kauza zostuzuje celou Českou republiku a miliony slušných občanů. V zahraničí na nás koukají jako na nějakou zkorumpovanou zemi,“ řekl.

Rezignace Rakušana?

Politický komentátor Petros Michopulos v Partii PLUS řekl, že rezignaci by měl zvažovat i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Rakušan by měl v zájmu dalšího fungování STAN rezignovat alespoň na post předsedy. Starostové by si měli zvolit kompletně nové vedení. Není obhajitelné, že Rakušan o ničem nevěděl. Předseda má vědět o všech problémech vrcholných představitelů hnutí,“ myslí si komentátor.

„Buď to nevěděl, nebo mu to bylo jedno. Funkce předsedy je neobhajitelná. Může sedět na nějakém ministerském křesle, ale z vedení STAN by měl odejít,“ uzavřel Michopulos.

Tagy: