STAN musí jít pryč, žádám rekonstrukci vlády. Zostuzujete Česko v zahraničí, zuří Okamura

Tomio Okamura

PARTIE Terezie Tománkové 26.6.2022

Šéf SPD Tomio Okamura se v pořadu Partie Terezie Tománkové rozpálil nad korupční kauzou, která tíží hnutí STAN. Podle něj ministr vnitra Vít Rakušan o kauze kolem Petra Hlubučka věděl. Okamura proto volá po okamžitém odchodu STAN z vlády. „Zostuzuje to celou Českou republiku,“ poznamenal s tím, že chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

„Myslím si, že je zcela nepřijatelné, aby hnutí STAN pokračovalo ve vládě,“ rozčílil se Okamura ve vysílání CNN Prima NEWS, kde diskutoval s předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL Markem Výborným, senátorem za STAN Zdeňkem Hrabou a poslancem Jiřím Maškem z ANO.

Šéf SPD se domnívá, že ministr vnitra Rakušan věděl o údajném napojení strany STAN na organizovaný zločin nejméně půl roku. „Radní Marvanová sdělila, že písemně Rakušana informovala, že vrcholní představitele STAN jsou napojení na organizovaný zločin. Pak je to vážné,“ zmínil Okamura.

Ten v Partii také upozornil na to, že o kauze kolem Hlubučka se píše i v zahraničí. „Zostuzuje to celou Českou republiku a miliony slušných občanů. V zahraničí na nás koukají jako na nějakou zkorumpovanou zemi. Je zapotřebí okamžitě udělat rekonstrukci vlády. STAN musí jít pryč,“ řekl šéf SPD s tím, že jeho strana už předběžně shání u ANO podpisy pro vyvolání nedůvěry vládě. Zapotřebí by jich bylo 50, SPD má poslanců 20.

Gazdík reagoval správně

Výborný z KDU-ČSL naopak kvitoval, jak se členové STAN ke kauze postavili. „Krást se nemá, jsem rád, že se proti tomu kolegové ze STAN postavili čelem, a to včetně Rakušana,“ řekl.

„Gazdík jako ministr, který nebyl vyšetřován ani obviněn, přijal odpovědnost za to, že se stýkal s lidmi, se kterými se stýkat neměl. To je ukázka správné politické kultury a velký rozdíl oproti tomu, na co jsme byli zvyklí z minulých dob,“ dodal předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Tagy: