Žijeme v nejhorší době od 2. světové války, říká Kovářová. Vondráček: Vláda nás dorazila

Věra Kovářová a Radek Vondráček

PARTIE Terezie Tománkové 26.6.2022

Musíme vymezit, v jaké době žijeme. Je to nejhorší doba od druhé světové války, řekla v Partii Terezie Tománkové místopředsedkyně STAN Věra Kovářová na konto obrovské inflace a problémů s energiemi. Podle Radka Vondráčka z opozičního hnutí ANO ale bylo hůře v době po roce 1968. „Jsme teď v šoku a vláda nás dorazila,“ zkritizoval ve vysílání CNN Prima NEWS kroky pětikoaličního kabinetu.

Kovářová ocenila mimořádný projev premiéra Petra Fialy (ODS), v němž upozornil občany na těžké období. V tom varoval mimo jiné před nárůstem cen energií, který bude „pro mnohé šokem“. Rovněž přiznal, že stát nemá dostatek peněz na to, aby plošně tento nárůst kompenzoval v plné výši a všem.

„Takový projev si může dovolit jen silný premiér, protože si stojí za koalicí a vládními kroky. Ukázal cestu, která nás z krize může vyvést. Také nesliboval modré z nebe. To je velký rozdíl oproti minulým letům,“ nešetřila chválou místopředsedkyně hnutí STAN ve vysílání.

Vondráček s Kovářovou nicméně nesouhlasil. „Projev Petra Fialy mě neuklidnil, paní místopředsedkyně asi sedí v jiné realitě. Chtěli jsme slyšet reakci na největší vládní skandál v novodobé historii od sametové revoluce. Nic jsme neslyšeli. Nebylo tam vůbec nic nového, bylo to zabaleno do pěkně úhledného balíčku, včetně naaranžovaného premiéra a prostředí,“ zkritizoval opoziční politik vystoupení předsedy vlády.

Bylo hůř po roce 1968?

„Stačilo to na obyčejnou tiskovku. Šlo nejspíš o to zakrýt, co se děje. O energiích mluvíme od listopadu. Po půl roce se s tím pan premiér ozval, aby neměl máslo na hlavě. Měl by se vyjadřovat k tomu, co se teď děje, abychom si ho dál vážili,“ narážel na kauzu Dozimetr, která stála Petra Gazdíka (STAN) ministerský post.

„Musíme vymezit, v jaké době žijeme. Je to nejhorší doba od druhé světové války. Je zde válečný konflikt, nedostatek plynu, obrovská inflace. Pokud se premiér rozhodne k projevu k občanům, musí řešit základní problémy, které trápí všechny občany. Doba bude těžká a některá řešení budou dlouhodobá,“ bránila Fialův projev Kovářová. Poznamenala, že ani předešlí premiéři ve svých projevech nezmiňovali kauzy vlastních stran.

„Nemyslím, že bychom žili v nejhorší době od druhé světové války. V 50. letech se žilo hůř, po roce 1968 taky. Jsme teď v šoku a vláda nás dorazila. V návrhu zákona není nic jiného než jen orientační tabulka. Je to ale plošné opatření,“ zlobil se Vondráček s tím, že vláda s návrhem přichází po půl roce, co návrh předložilo hnutí ANO.

„O lidech v paneláku tam nic není. Největší slevu dostanou ti, kteří mají víc nemovitostí. Jak to bude s lidmi v podnájmu? V tom návrhu zákona to není,“ poznamenal ke kritice vládní pomoci občanům proti zdražování.

Úsporný tarif? Představí se až před topnou sezónou

Na pomoc firmám a domácnostem s energiemi pro nadcházející topnou sezónu vyhradí vláda 66 miliard korun. Přesnou podobu úsporného tarifu ale představí až v dalších týdnech. Vláda například zruší pro firmy a domácnosti poplatek za obnovitelné zdroje, od října a v příštím roce je za domácnosti a firmy uhradí stát.

„Pokud hnutí ANO nebude blokovat, novelu schválíme do konce června. A pak mohu slíbit, že se občané dozví vše před začátkem topné sezóny. Jiná možnost pro nás není,“ navázala Kovářová na vládní kroky v boji proti růstu cen energií.

„Po řešení voláme dlouho. Problém je, že vládě už moc nevěříme. Máme konec června a pořád nemáme řešení. Budete od nás chtít pomoct, tak nám to dáte zase na poslední chvíli v legislativní nouzi? Budeme se ptát. V Německu a Rakousku už mají krizové balíčky dlouho a pomáhají firmám. Podřezáváte český průmysl,“ neustal s kritikou Vondráček.

Tagy: