Královna chtěla poslat vnuky do bojů proti Tálibánu. Exgenerál prozradil, proč jel jen Harry

Královna Alžběta II. si přála, aby její vnuci a princové William s Harrym bojovali proti Tálibánu. Nakonec do Afghánistánu odjel pouze Harry, vyslat do země následníka trůnu Williama bylo totiž příliš riskantní. V dokumentu „Pravá koruna“ to prozradil bývalý generál britské armády Mike Jackson.

Bývalý generál porušil mlčenlivost o soukromých rozhovorech s dnes již zesnulou panovnicí v novém dokumentu stanice ITV. Prozradil, jak se s Alžbětou II. bavil o účasti obou princů na bojích proti Tálibánu, kterou podporovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Korunovace Karla III. se zúčastní Pavel s manželkou. Do Londýna dorazí netradičně

„Řekla to jasně: ,Moji vnuci si vzali můj šilink, proto musí plnit svou povinnost,‘“ vzpomínal Jackson. Proti Williamově účasti v Afghánistánu však nakonec rozhodlo dědické právo, u jeho mladšího bratra však bylo riziko přijatelné.

Královna měla podrobné informace o rizicích, kterým čelili britští vojáci v Afghánistánu, a tak o účasti obou princů hodně přemýšlela. Nakonec na misi vyjel pouze mladší Harry, a to hned dvakrát a vždy na jeden rok (v letech 2006 a 2012). Ve svých nedávných pamětech pak prozradil, že během druhé mise zabil jako pilot vrtulníku 25 nepřátel.

Ani William se ale potenciální službě v asijské zemi nevyhýbal, byl připraven. „William měl velký zájem jet, jednoznačně. Bylo to však složité a vyjádřilo se k tomu několik velmi zkušených lidí,“ popsal Mark Cann, ředitel nadace British Forces Foundation.

Více o pamětech bývalého generála a o vojenských zkušenostech obou princů se dozvíte ve videu v článku.

Tagy: