Volil jsem SPD, řekl exprezident Klaus. Hnutí označuje za jednu z cest k návratu do normálu

Bývalý prezident Václav Klaus dal v komunálních volbách hlas hnutí SPD. Řekl to na akci euroskeptické frakce v Evropském parlamentu Identita a demokracie, která se minulý týden konala v Praze. Exprezident již dříve označil SPD jako jednu z cest „k návratu do normálu“. Na projev upozornil web Hlídací pes.

„Jsem rád, že moji zemi ve vaší frakci reprezentuje SPD. Strana, které jsem dal minulý víkend hlas v komunálních volbách,“ uvedl Klaus ve svém projevu, který je zveřejněn na jeho osobních stránkách i na webu Institutu Václava Klause. Exprezident také pogratuloval italské Lize Mattea Salviniho k úspěchu ve volbách a uvedl, že dle něj pravicový blok vytvoří silnou vládní koalici. „Věřím, že její hlas bude v Bruselu slyšet. Je to více než nutné,“ dodal.

Exprezident už loni v březnu označil SPD jako jednu z cest „k návratu do normálu“ a vyzval SPD a Trikoloru, aby šly společně do sněmovních voleb. Po odevzdání hlasů v komunálních volbách řekl, že by si v hlavním městě přál radikální změnu.

„Myslím si, že Praha je taková zabetonovaná, rigidní, neprůchodná, neprůjezdná,“ uvedl s tím, že Zelení a Piráti podle něj do hlavního města přináší své představy o světě. „Praha by měla být pro Pražany. A abychom nemuseli trávit hodiny ve frontách aut a podobně, to bych si velmi přál,“ prohlásil.

Klaus přitom v minulosti neprozrazoval, komu dal svůj hlas. Při poslední prezidentské volbě řekl, že volil buď Miloše Zemana, nebo Mirka Topolánka. Identita a demokracie v Evropském parlamentu sdružuje nacionalistická a euroskeptická uskupení. Jejími členy jsou kromě SPD například také italská Liga Mattea Salviniho, Alternativa pro Německo (AfD) či francouzské Národní sdružení Marine Le Penové.

Tagy: