Čaputová dopadla v USA jako chudák, tvrdí Danko. Nákaza covidem je podle něj jen zástěrka

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se měla během své návštěvy USA infikovat covidem-19. Oznámila to její kancelář s tím, že kvůli nákaze musela hlava státu zrušit zbytek svého programu. Nákaze ale nevěří místopředseda Národní rady a jeden z představitelů vládní koalice Andrej Danko, který šéfuje Slovenské národní straně (SNS). Ten tvrdí, že se hlava státu nenakazila a covid využívá, „protože ji nikdo nepřijal“. Kontroverzní politik dodal, že její cesta má být „ponaučením pro ty, co si myslí, že když budou poslouchat Západ, tak si jich tam budou vážit“. Čaputová naproti tomu uvedla její cesta do USA byla úspěšná a přinesla Slovensku plusové body.

Kancelář Čaputové ke konci její cesty po Severní Americe informovala, že hlava státu onemocněla koronavirem. Kvůli tomu musela zrušit poslední den programu, kdy se měla setkat s krajany v americké Pensylvánii a předat státní vyznamenání in memoriam pro malíře a grafika Andyho Warhola.

ČTĚTE TAKÉ: „Bratrovražedný“ boj na Slovensku: Zrada a sexuální orientace, útočí na Pellegriniho kolega

Vysvětlení prezidentské kanceláře se však nezdá místopředsedovi slovenského parlamentu a jedné z klíčových postav vládní koalice Andreji Dankovi. Ten proti Čaputové dlouhodobě vystupuje.

Danko na sociálních sítích ve videu prohlásil, že zdůvodnění s koronavirem nevěří. „To vymyslel (Martin) Strižinec (tiskový mluvčí prezidentky, pozn. red.) jen proto, že ji tam nikdo nepřijal. Dopadli jako totální chudáci,“ řekl ve videu šéf SNS.

Pokračoval, že delegace Čaputové „jela do Spojených států na byznysovou cestu a přijede domů s dlouhým nosem“. „Nechť je toto ponaučení pro každého, kdo si myslí, že když budeme poslouchat Západ, tak si nás budou vážit,“ dodal ve videu Danko. V dalším příspěvku pak prezidentku vyzval, aby zveřejnila seznam všech pasažérů s nařčením, že hlava státu mohla mít s sebou rodinné příslušníky.

Čaputová ale vidí výsledek své cesty úplně jinak. V Severní Americe měla poměrně bohatý program. Napřed se v Kanadě setkala s tamním premiérem Justinem Trudeauem, v americkém San Franciscu měla pro změnu jednání s vedením internetového gigantu YouTube nebo se zpěvačkou Joan Baezovou.

„Podala jsem ruku stovkám slovenských krajanů v Kanadě a USA, desítky našich podnikatelů jsme na byznysových fórech propojili s novými obchodními kontakty. Mám za sebou důležité oficiální setkání s kanadským premiérem Justinem Trudeauem, předsedou Dolní komory parlamentu a také státní večeři organizovanou generální guvernérkou Kanady. Slovenskou vlajku jsme vyvěsili na radnici spolu s primátorkou San Francisca, přednášela jsem studentům na Stanfordu a jednala s viceprezidentkou Google. V praxi jsou to desítky plných prostorů a nespočet blízkých kontaktů, z kterých jsem si sice přivezla i covid, ale také dobré body pro Slovensko,“ uvedla slovenská prezidentka.

Vrcholom štátnej návštevy Kanady bola štátna večera, ktorú hostila zástupkyňa generálnej guvernérky Mary Simon a premiér...

Posted by Zuzana Čaputová on Wednesday, January 31, 2024

Dankovy škraloupy a kontroverze

Sám Danko patří mezi politiky s řadou škraloupů. On i poslanci z jeho strany se většinově orientují směrem k Rusku. Kolegyně a ministryně kultury Martina Šimkovičová nedávno pobouřila rozhodnutím obnovit komunikaci s Ruskem a Běloruskem navzdory tomu, že Moskva už téměř celé dva roky vede válku na Ukrajině.

PODÍVEJTE SE: Blíží se slovenské prezidentské volby

Další výrazná postava, která je dnes spjatá s Dankem, poslanec Rudolf Huliak, pro změnu hlásal, že kdyby se stal ministrem životního prostředí, tak by se okamžitě vydal do Moskvy, aby se za Slovensko omluvil. SNS Huliaka na šéfa resortu skutečně navrhla, ale Čaputová jej odmítla jmenovat.

Naposledy Danko zaujal před zhruba dvěma týdny, když v nočních hodinách v Bratislavě autem naboural semafor a z místa nehody ujel bez oznámení policistům. Ti jej zastihli až druhý den, dechová zkouška na alkohol proběhla až 15 hodin po nehodě. Do vyjádření pro média se často zamotával a měnil svoji výpověď – například zda byl, či nebyl zraněný. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok z koaliční strany Hlas-SD slíbil zveřejnit video zachycující nehodu. Zatím k tomu však nedošlo.

Danko den po nehodě oznámil, že na jaře hodlá kandidovat na slovenského prezidenta. Čaputová svůj mandát kvůli osobnímu rozhodnutí obhajovat nebude.

Tagy: