„Bratrovražedný“ boj na Slovensku: Zrada a sexuální orientace, útočí na Pellegriniho kolega

Peter Pellegrini s Andrejem Dankem spolu fungují v koalici, ale vztahy mezi nimi jsou značně napjaté.

Favorit prezidentských voleb, předseda Národní rady a šéf strany Hlas-SD Peter Pellegrini, musí čelit útokům nejen ze strany opozice, ale také od svého vlastního koaličního partnera. Vymezuje se proti němu totiž i místopředseda Národní rady a lídr Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko, který také oznámil kandidaturu.

Karty má Peter Pellegrini rozdané solidně. Už delší dobu jej průzkumy označují za nejoblíbenějšího politika na Slovensku a s touto podporou se rozhodl vyrazit do boje o prezidentskou funkci.

ČTĚTE TAKÉ: Fico do basy, volali Slováci na protivládních demonstracích. Země se bouří proti premiérovi

Průzkumy mu predikují vítězství, a to v případném druhém kole i nad exministrem zahraničí Ivanem Korčokem, který se může opřít o řady opozičních partají. Právě Korčok by měl být nejvýraznějším oponentem a hlavní překážkou v Pellegriniho cestě do Grasalkovičova paláce (sídla slovenských prezidentů, pozn. red.).

Lídr Hlasu je zvyklý na to, že se do něj trefují, ať už zmíněný Korčok nebo zástupci opozice. Kotníky mu však nyní okopává i jeho koaliční spojenec.

Na Pellegriniho s železnou pravidelností útočí šéf koaliční SNS Andrej Danko. „Peter Pellegrini bohužel nezvládá řízení Národní rady SR a odmítá reformovat jednací pořádek tak, jak jsem to udělal já v roce 2016,“ nechal se slyšet Danko před novináři v nejnovějším střetu dvou koaličních politiků.

To je však jen špičkou ledovce. I ostatní Dankovi poslanci Pellegriniho kritizují, jak hlásí třeba deník Pravda. To však prý neznamená, že by se koalice měla bourat. Danko pronesl, že navzdory napjatým vztahům mezi jeho SNS a Pellegriniho Hlasem chce v koalici zůstat.

Dankova rána na sexuální orientaci

Proti Pellegrinimu Danko vystupuje i svou vlastní kandidaturou na prezidenta. Ta se nesla vcelku kuriózně, protože během oznámení na půdě Národní rady prohlásil, že by si přál, aby na prezidenta kandidoval Robert Fico.

„Rozhodl jsem se kandidovat, protože nerozumím Robertu Ficovi. Chci ho vyzvat, aby za naši koalici zdvihl zástavu a bojoval o tu nejdůležitější funkci ve státě – o post prezidenta,“ řekl médiím lídr SNS.

Podporu Pellegriniho, který naopak kandidaturu oznámil, odmítl. Šéfa Národní rady osočil, že pokud prezidentské volby vyhraje, tak se na koalici „vykašle“, zatímco sám Danko se dušuje, že coby prezident „nikdy nezradí“. Podle svých slov má u Pellegriniho „obavy, že po volbách SNS a Ficův Směr skončí v opozici“. Pellegrini mu prý zároveň nevysvětlil, co se stane se stranou Hlas, pokud ve volbách uspěje.

Danko, který těsně před ohlášením své kandidatury zaujal nabouráním semaforu v Bratislavě, následným odjezdem od nehody a především zvláštními tanečky kolem vysvětlování incidentu, si bral na paškál i Pellegriniho osobní život. Kritizoval například, že šéf Hlasu s nikým nežije a podle Danka by veřejnost měla znát prezidentův osobní život i sexuální orientaci, jak informoval portál Plus 7 dní.

Do hry vstupují kontroverzní politici

První kolo prezidentských voleb na Slovensku se uskuteční 23. března. Případné druhé kolo pak 8. dubna. Současná prezidentka Zuzana Čaputová se před časem rozhodla znovu nekandidovat.

Favority zůstávají Pellegrini s Korčokem. Zbytek kandidátů má podle průzkumů podstatně nižší šance. Do voleb chtějí promluvit také neúspěšný kandidát z předešlých voleb a někdejší předseda Nejvyššího soudu SR Štefan Harabin, bývalý ministr zahraničí z vlády Roberta Fica Ján Kubiš nebo předseda krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba.

O hlasy voličů se chce ucházet také zakladatelka Iniciativy za vymazané rodiče Beáta Janočková, šéf uskupení Aliance reprezentující maďarskou menšinu na Slovensku Krisztián Forró nebo europoslanec zvolený za LSNS Miroslav Radačovský, který v posledních dnech zaujal svými výroky v Europarlamentu, že se „Slované spojí a udělají ze Západní Evropy trávník“. Více jsme informovali zde.

Tagy:
Slovensko prezidentské volby volby koalice Peter Pellegrini Robert Fico Hlas-SD Andrej Danko Vláda Slovenské republiky Slovenská národná strana