Matovič otočil, bude kandidovat na prezidenta. Nuda a přetvářka, tvrdil o funkci dříve

Slovenský expremiér a předseda hnutí Slovensko Igor Matovič

Seznam aspirantů na slovenského prezidenta se opět rozšířil. Kandidaturu oznámil expremiér a lídr hnutí Slovensko (dříve OLaNO) Igor Matovič. Tvrdí, že si je vědom svých mizivých šancí a prezidentem se prý nestane. Do volebního klání se chce zapojit, aby ho „okořenil“. V nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS navíc Matovič říkal, že na prezidenta kandidovat nebude, protože mu tato funkce přijde „nudná“.

Oznámení o kandidatuře Matovič přednesl ve středu na tiskové konferenci v sídle svého hnutí. Paradoxně ale rovnou mírnil očekávání, že by se měl stát novou slovenskou hlavou státu.

„Nebojte se, nevidíte před sebou budoucího prezidenta. Není to ani moje úloha a sen. Není to v reálných schopnostech země, která doslova trpí láskou k pravdě,“ prohlásil expremiér.

ČTĚTE TAKÉ: Ficova slova o Kyjevu? To řekne jen idiot, míní Zdechovský. Ostrou kritiku přidal i Vondra

Matovič je přesvědčený, že nemá dostatečnou podporu na postup do druhého kola. Kandidaturu ale zdůvodňuje tím, že chce klání ostatním uchazečům „okořenit“. Nevymezil se pouze proti bývalému ministru zahraničí Ivanu Korčokovi, kterému prý Matovič nechce škodit.

„Kdybychom nechali tuto kampaň jen tak plynout, viděli bychom na konci divný obraz. Viděli bychom jediného Korčoka s mafiány a dezoláty diskutovat o tom, kdo má být ve skutečnosti prezident. Takže se takto hlásím do boje z druhého šiku. Chci podržet demokratického kandidáta především vytvořením koridoru k pravdě a klást i nepříjemné, ale v každém případě adekvátní otázky,“ nechal se slyšet na tiskové konferenci Matovič.

Šéf jeho poslaneckého klubu Michal Šípoš tvrdil, že voliči a příznivci hnutí „volali, že nemají koho volit“, což měl být právě impuls pro šéfa partaje. Ten se do klání zapojí díky podpisům svých zákonodárců.

🔴 Postup hnutia SLOVENSKO v prezidentských voľbách

🔴 Postup hnutia SLOVENSKO v prezidentských voľbách

Posted by OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti on Wednesday, January 31, 2024

Matovič původně svoji kandidaturu odmítal. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS před parlamentními volbami v září expremiér řekl, že o prezidentské kandidatuře neuvažuje. „Doufám, že tím nikoho neurazím, ale já to považuji za mimořádně nudnou politickou profesi. Hlavně vhodnou pro lidi, kteří se dokáží přetvařovat za nejmoudřejší na světě. Já bych v takové pozici umřel,“ tvrdil tehdy Matovič.

Matovič si stěžuje na zbytek opozice

Matovič si na tiskové konferenci zároveň postěžoval, že jeho hnutí Slovensko nebere zbytek opozice vážně. Současné rozsáhlé protestní akce proti vládě premiéra Roberta Fica (Směr-SD) totiž organizují zbylé opoziční strany z Národní rady – Progresivní Slovensko (PS), Svoboda a Solidarita (SASKA) a Křesťanskodemokratické hnutí (KDH).

„Oni nás vůbec nepotřebují. Nepotřebují nás na náměstích, nepotřebují nás při různých jiných aktivitách opozice a tvrdí, že bez nás jsou lepší opozicí. Myslím, že se spíš bojí pravdy a je jim nepříjemné tu pravdu poslouchat. Proto hrají hru, kterou s námi hrají i vládní strany, že nás úplně eliminují z diskuzí,“ hořekoval Matovič.

Favority jsou Pellegrini s Korčokem

Favority prezidentských voleb zůstávají předseda Národní rady, expremiér a šéf strany Hlas-SD Peter Pellegrini společně se zmiňovaným Ivanem Korčokem, který vedl slovenskou diplomacii právě ve vládě Igora Matoviče, později v kabinetu Eduarda Hegera.

Zbytek kandidátů má podle průzkumů podstatně nižší šance. Do voleb chtějí promluvit také neúspěšný kandidát z předešlých voleb a někdejší předseda Nejvyššího soudu SR Štefan Harabin, místopředseda Národní rady a lídr Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko, bývalý ministr zahraničí z vlády Roberta Fica Ján Kubiš nebo předseda krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba.

O hlasy voličů se chce ucházet také zakladatelka Iniciativy za vymazané rodiče Beáta Janočková, šéf uskupení Aliance reprezentující maďarskou menšinu na Slovensku Krisztián Forró nebo europoslanec zvolený za LSNS Miroslav Radačovský, který v posledních dnech zaujal svými výroky v Europarlamentu, že se „Slované spojí a udělají ze Západní Evropy trávník“. Více jsme informovali zde.

První kolo prezidentských voleb na Slovensku se uskuteční 23. března. Případné druhé kolo pak 8. dubna. Současná prezidentka Zuzana Čaputová se před časem rozhodla znovu nekandidovat.

Tagy:
Slovensko prezident prezidentské volby Igor Matovič tisková konference Peter Pellegrini Robert Fico vláda rada Andrej Danko Ivan Korčok OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Slovenská národná strana