Čaputová před volbami žaluje Fica. Tvrdí, že o ní šíří lži, které vedou k výhrůžkám smrtí

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve středu podala žalobu na ochranu osobnosti proti expremiérovi Robertu Ficovi. Krok zdůvodnila tím, že Fico o ní neustále šíří lži. Informovala o tom prezidentská kancelář. Ficova strana Směr-SD se před nadcházejícími předčasnými parlamentními volbami těší v zemi největší popularitě.

Fico dlouhodobě například tvrdí, že Čaputová je agentkou Spojených států a že dostává pokyny od americké ambasády. Prezidentku také propojil s aktivitami amerického finančníka maďarského původu George Sorose, když ji mimo jiné označil za „Sorosovo děvče“. Fico už dříve tvrdil, že v souvislosti s hlavou státu nepoužívá extrémní slovník.

„Prezidentka si je vědoma toto, že jako veřejně činná osoba je povinna snášet vyšší míru kritiky. Není ovšem povinna snášet stupňující se veřejné šikanování a bezdůvodné obviňování z porušování ústavy, zákonů či služby jiné moci, uvedla prezidentská kancelář.

PODÍVEJTE SE: Slovenský expremiér Igor Matovič se popral s Robertem Kaliňákem

Tým kolem Čaputové dále uvedl, že se prezidentka již nemůže proti Ficovi bránit jinak než právě soudní cestou. „Pokud bude společnost i nadále tolerovat tento typ nenávistných projevů a vymyšlených obvinění, je podle prezidentky na místě obava, že mezi podporovateli Roberta Fica a jemu podobných politiků se najdou i jedinci, kteří vyhrotí tyto verbální útoky do fyzického násilí,“ stojí v prohlášení prezidentské kanceláře. Jako důkaz uvádí opakované výhrůžky smrtí, které míří nejen na Čaputovou, ale i na její nejbližší příbuzné.

Právní kroky proti Ficovi ohlásila Čaputová už letos na jaře, kdy rovněž uvedla, že ona sama a její blízcí čelí výhrůžkám zabitím. V této souvislosti tehdy obvinila Fica, že z ní svými výpady udělal terč.

Pětiletý prezidentský mandát skončí Čaputové v polovině června příštího roku. Čaputová už dříve oznámila, že o znovuzvolení se ucházet nebude.

Loni soud na Slovensku zakázal nynějšímu místopředsedovi Směru-SD Ľuboši Blahovi označovat hlavu slovenského státu za americkou agentku či vlastizrádkyni.

Sám Fico v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS Čaputovou opět zkritizoval a poznamenal, že její období bude „třeba výrazně zhodnotit“. „Prezidentka neudělala nic pro ochranu slovenských zájmů,“ komentoval mimo jiné Fico a hlavu státu dále osočil z využívání policie k potlačování opozice či ze zmaření referend.

„Kromě toho to nebylo její svobodné rozhodnutí, že už nebude kandidovat. Řekli jí to, protože věděli, že už nemá šanci být opětovně zvolena, protože dělá neuvěřitelné věci. Umíte si představit, že prezidentka vyhlásí, že automaticky nepověří vítěze voleb sestavením vlády? Tím dává jasně najevo, že chce, aby úřednický kabinet vládl ještě několik měsíců,“ prohlásil dále v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Fico.

Tagy: