Česká vláda chce válčit a Rusko není agresor. Co vše se ozývá z Ficovy Bratislavy?

Rusko na Ukrajině není agresorem, ale přišlo tam s pocitem bránit svoji menšinu, česká vláda chce válku a válku s Kremlem nemůžeme vyhrát. Taková slova v uplynulých dnech a týdnech zněla od slovenského premiéra Roberta Fica a jeho spojenců, kteří aktuálně vládnou u našich bývalých federálních partnerů. V návaznosti na tyto výroky se česká vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla omezit kontakt s dosud nejtradičnějším spojencem. Jak dál se proruský narativ promítá u našich východních sousedů?

Protiukrajinské výlevy slovenského premiéra Roberta Fica i jeho nejbližších spolupracovníků a partnerů jsou u našich východních sousedů na denním pořádku. Naposledy takto promluvil šéf koaliční Slovenské národní strany (SNS) a místopředseda Národní rady Andrej Danko.

PODÍVEJTE SE: Fiala vs. Fico. Česko-slovenské vztahy se výrazně ochladily

Ten během víkendového vysílání veřejnoprávní RTVS na dotaz, zda je Rusko na Ukrajině agresorem, když před dvěma lety zahájilo invazi, odpověděl následovně: „Život není bílý a černý. Každý v tom prsty má, i Ukrajinci, kteří nezvládli přístup k ruské národnostní menšině. Rusové přišli na území s pocitem pomoci svému národu.“

ČTĚTE TAKÉ: Na cestě ke státnímu médiu. Fico chce zrušit slovenskou veřejnoprávní televizi i rádio

Zároveň na doplňující dotaz, zda Rusko porušuje mezinárodní právo stočil celou věc na Izrael, který podle něj porušuje mezinárodní právo. Danko rovněž položil řečnickou otázku, kolikrát se tímto způsobem zachovaly Spojené státy. „Postavit se na stranu Ukrajiny není řešením problému, protože je to jen eskalování napětí. Pro mě je řešením demilitarizovaná zóna mezi Ruskem a Ukrajinou jako na Kypru,“ nechal se slyšet.

Pozadu už dříve nezůstal ani jeden z nejhlasitějších zastánců Ruska na Slovensku – Ficův místopředseda ve Směru-SD Ľuboš Blaha přímo na půdě Národní rady coby místopředseda Parlamentu přivítal ruskou státní televizi Rossija-1. S reportérem ruského média si notoval například v otázce protestů zemědělců a v reportáži byl posléze označen za člověka, kterému „jde o národní zájmy Slovenska“. „Nemůžete vyhrát válku s Ruskem, je to supervelmoc,“ pronesl Blaha v rozhovoru.

Samotný Fico pak dlouhodobě Ukrajinu kritizuje a po nástupu do funkce se zapřísahal, že Bratislava nebude Kyjevu posílat vojenský materiál. To naopak činily předešlé vlády premiérů L'udovíta Ódora i Eduarda Hegera. „A to si fakt myslíte, že v Kyjevě je válka? To jako nemyslíte vážně, doufám…“ prohlásil mimo jiné Fico na konci ledna krátce před svojí návštěvou Ukrajiny na dotaz jednoho ze slovenských novinářů.

Slovensko-ruská schůzka i roztržka s Fialou

Slovenští vládní politici ovšem ani zdaleka nezůstávají pouze u výroků. Velkým tématem se stalo jednání mezi slovenským ministrem zahraničí a Ficovým místopředsedou ve Směru-SD Jurajem Blanárem s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem, ke kterému došlo předminulý týden v turecké Ankaře. „Bez diplomacie se nedá najít diplomatické řešení a žádné války neskončí,“ obhajoval schůzku Blanár. Fico zároveň zmínil, že mu setkání nevadí, naopak ho prý ministrovi doporučoval.

Ministryně kultury Martina Šimkovičová zvolená za Dankovu SNS pak nedávno rozhodla o znovunastolení komunikace mezi Slovenskem a Ruskem v otázkách kultury.

V souvislosti s touto sérií kroků a výroků se česká vláda premiéra Petra Fialy v minulém týdnu rozhodla pozastavit konzultace se svými slovenskými protějšky. Fica to rozzuřilo a následně prohlásil, že Fiala ohrožuje česko-slovenské vztahy „jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně hovoří o míru“. Stejně tak mu byl trnem v oku i následný krok Fialy, který v Praze přijal šéfa nejsilnější opoziční strany Progresivní Slovensko Michala Šimečku.

Co na Slováky říká Moskva?

A rezonuje vůbec proruský narativ slovenských politických špiček v samotné Moskvě? Podle rusisty Jiřího Justa, který v hlavním městě Ruské federace žije, „jen v propagandistické rovině“. „Experti jsou opatrní a poukazují na to, že Slovensko se nestaví proti sankcím, slovenské soukromé zbrojní firmy pomáhají Ukrajině a zatím jde spíš o rétoriku,“ poznamenal Just pro CNN Prima NEWS.

Fico navíc přes svoji rétoriku nebrání při hlasování na evropské úrovni přijetí proukrajinských rezolucí. Stejně tak prohlásil, že nemá problém pomoci Kyjevu aspirovat na vstup do Evropské unie.

Podle slovenského exministra obrany a šéfa strany Demokraté Jaroslava Nadě to vypovídá o Ficově „bezhodnotovém morálním nastavení“. „Doma je Fico dobrman, který štěká a projevuje svoji sílu, a v Bruselu pudlík, který stahuje ocas mezi nohy, sklopí oči a hlasuje stejně jako zbytek Evropské unie. Dělo se to v minulosti a děje se to i teď. Osobně mě to nepřekvapuje, jen svými vyjádřeními zhoršuje mezinárodní postavení Slovenska,“ řekl Naď v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Zároveň dodal, že Brusel si Ficova počínání všímá. „Myslí si, že když doma voličům řekne, že by se Ukrajina měla vzdát dvaceti procent svého území, aby válka skončila, a následně v Bruselu či Užhorodě podpoří územní celistvost Ukrajiny, že světoví lídři jeho domácí výroky nevidí. Jenže oni to vnímají, takže je pak nedůvěryhodný,“ dodal Naď.