Dva zranění po střelbě na fakultě stále bojují o život. V nemocnicích zůstává deset lidí

Pod lékařským dohledem stále zůstává deset pacientů, které záchranáři převezli do pražských nemocnic po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zatímco většina z nich se po dvou týdnech od tragédie postupně zotavuje, dvě osoby jsou stále v kritickém stavu, informuje web Novinky.cz.

V podvečer 21. prosince bylo do pražských nemocnic převezeno celkem 27 lidí, kteří během útoku na filozofické fakultě utrpěli zranění. Všechny pacienty propustila už Nemocnice na Františku, kde se léčili čtyři lidé, další tři opustili také Fakultní nemocnici Bulovka. „Jedna žena měla průstřel pánve, ta odešla do domácího léčení v úterý. Druhá pacientka měla prostřelená stehna a propustili jsme ji už během svátků,“ potvrdila webu Novinky.cz mluvčí Eva Stolejda Libigerová. Domů poslali lékaři i ženu, která si po pádu z výšky poranila končetiny.

ČTĚTE TAKÉ: Po střelbě na fakultě lidé darovali přes 70 milionů. Jsme zaskočeni, říká vedení univerzity

Ve Všeobecné fakultní nemocnici na pražském Karlově náměstí měli v péči tři osoby, dvě z nich ihned po příjezdu operovali. Zatímco jedna žena byla už propuštěna do domácího léčení, postřelený muž je i nadále ve velmi vážném stavu v nemocnici. „Leží na jednotce intenzivní péče na chirurgické klinice. Jeho stav je stabilizovaný, ale bude vyžadovat další lékařské zákroky,“ řekla redakci Novinky.cz mluvčí VFN Marie Heřmánková.

Pomoc zasaženým střelbou v Praze

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158. Obrátit se můžete také na kterékoliv vzniklé linky pomociNa pomoc zasaženým střelbou vzniklo také několik sbírek.

Nejvíce zraněných přijaly Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Fakultní nemocnice v Motole, každá po sedmi pacientech. „Čtyři lidi jsme propustili do domácího ošetřování. Zůstávají nám v péči tři pacientky, všechny jsou aktuálně ve stabilizovaném stavu a na standardních lůžkách, konkrétně na klinice spondylochirurgie, klinice kardiovaskulární chirurgie a chirurgické klinice,“ upřesnila pro CNN Prima NEWS za motolskou nemocnici Jana Krejčí Merxbauerová. V nemocnici na Vinohradech zůstávají v péči lékařů aktuálně dva pacienti.

Mezi zraněnými měl být také pár ze Spojených arabských emirátů, který do Prahy přicestoval společně se dvěma malými dětmi, kolem fakulty zrovna procházel do hotelu, když na ně střelec zaútočil. „Poté, co byl pan Al Ali postřelen do ramene a klíční kosti, popadla paní Al Mehrezi jejich dcery, desetiletou Maryam a osmiletou Latifu, ve snaze schovat se mimo dohled střelce. Poté, co nechala dívky v bezpečí, běžela zpět ke zraněnému manželovi. I ona však byla dvakrát zasažena – dvě kulky jí prostřelily játra, střevo a plíce,“ informoval web The National News. Jejich dcery byly po incidentu převezeny do rodné země, zraněná dvojice se dosud léčila v Praze, v nejbližší době by ale měla být letecky transportována do Mnichova, kde bude léčba pokračovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Střelec byl zrůda, žádný člověk. Mělo se to vychytat, selhalo jeho okolí, řekl expert

Tagy: