Čech na Ukrajině zemřel při obraně kamarádů. Byl romantická duše, vzpomínají přátelé

Voják na Ukrajině

Na Ukrajině zemřel první český legionář

Na Ukrajině ve válce s Ruskem zemřel první český dobrovolník. Podle informací na sociálních sítích mělo jít o Michala J. z Třebíče, který měl padnout v pátek ráno v bojích u Charkova. Současná partnerka jeho otce na sociální sítě napsala, že zemřel, když bránil své dva kamarády. Vzpomínají na něj i další přátelé. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) informaci o úmrtí českého občana na Ukrajině potvrdil.

Podle příspěvků na sociálních sítích měl Michal J. zemřít v pátek ráno, když bránil dva kamarády. Na Facebook to napsala žena, která nyní žije s jeho otcem.

„Kamarád Michal J. z Třebíče, jinak zvaný Španěl, byl zabit na frontě u Charkova. Od začátku války na Ukrajině se snažil poskytovat lidem humanitární pomoc. Ať je mu země lehká,“ napsal na Facebook Milan Votypka. Ten se prý s českým dobrovolníkem znal 25 let.

Podle fotek šlo o muže ve věku mezi 30 až 40 lety. Na Ukrajině letos dokonce oslavil narozeniny, a to pouhých osm dnů před svou smrtí. Měl je 2. června. Na fotografii z oslavy, kterou sdílel na sítích, je stará dřevěná židle, na ní hrnec s polévkou. Kolem jsou balené vody a kamení.

Oslavu narozenin ve válečné zóně bral s nadsázkou. Na Facebook přidal pro porovnání i fotografii z dřívějších narozenin, kde je doma a má dort. „Najdi deset rozdílů mezi fotografiemi,“ napsal a přidal smajlíky.

Dva dny před smrtí na Facebooku sdílel další fotku, a to se střepy, které zřejmě doletěly na jejich základnu. Ten největší se kolmo zabodl do země. „Tenhle kousek pošlu do ČR, ať se dostane jako památka někomu přispívajícímu,“ napsal k fotografii. Střep měl obdržet někdo, kdo přispěje českým dobrovolníkům na Ukrajině na výbavu. „Dík předem za váš aktivní soucit,“ dodal. Střep měl dražit jeho kamarád.

Další fotky a videa na sociálních sítích ukazují, že Michal J. vozil na Ukrajinu i jídlo, na zpáteční cestě pak obyčejným lidem pomáhal dostat se pryč z válečné fronty. Studovat měl na katolickém gymnáziu v Třebíči.

Na sociálních sítích na něj vzpomínají jeho přátelé. „Byl největší romantik, jakého jsem v životě poznala, naše romantická duše,“ píše například jedna žena.

„Je mi opravdu smutno, že tak úžasný člověk odešel,“ píše další kamarád. „Zemřel jako hrdina,“ má jasno další uživatel. „Hrdinům věčná sláva.“

Lipavský smrt Čecha potvrdil

O úmrtí prvního Čecha informovala i nezávislá novinářka Lenka Klicperová na svém Facebooku. „Na Donbase byl včera zabit první český voják dobrovolník. V místě, kde padl, probíhají těžké boje, stejně jako na dalších místech donbaské fronty. Když jsem na tomto úseku fronty před pár dny pracovala, ostřelovali ho skoro pořád,“ napsala v sobotu. Na Ukrajině strávila více než měsíc a do Česka se vrátila tento týden.

Ministr zahraničí Jan Lipavský potvrdil, že český dobrovolník přišel o život v pátek na Donbasu v bojích s ruskou armádou.

Podle informací Hradu z 11. května prezident Miloš Zeman povolil vstup do ukrajinských ozbrojených sil 103 Čechům. Dalším dvěma stovkám žádostí nevyhověl. Podrobnosti o skutečném počtu českých dobrovolníků na Ukrajině ale nejsou k dispozici.

Premiér Petr Fiala (ODS) se na začátku března se Zemanem dohodl, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí.

Tagy: